Einde aan bouwstop in bezet Palestijns gebied

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de joodse kolonisten in bezet Palestijns gebied gisteren gevraagd „terughoudendheid” te tonen na het aflopen van de bouwstop, gisteren om middernacht. Netanyahu zal de bouwstop niet verlengen, zei hij.

Netanyahu kondigde de tijdelijke bouwstop tien maanden geleden af om vredesonderhandelingen met de Palestijnen te bespoedigen. De Palestijnse Autoriteit eist dat alle bouw in Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied wordt gestaakt.

Joodse kolonisten wezen Netanyahu’s roep om terughoudendheid te betrachten gisteren af. Bewoners van de nederzetting Revava in het noorden van de Westelijke Jordaanoever stonden ’s middags al klaar met cementwagens om de bouwactiviteiten zo snel mogelijk te hervatten.

Dit betekent mogelijk een nieuwe impasse in de vredesonderhandelingen, enkele weken nadat die in Washington waren hervat. De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei gisteren echter in een Arabische krant dat de Palestijnse Autoriteit de onderhandelingen over vrede in het Midden-Oosten niet onmiddellijk staken. Zaterdag had hij nog gezegd dat Israël moet kiezen tussen vrede en nederzettingen. Abbas wil nu eerst met de Palestijnse instellingen en met de Arabische Liga overleggen.

Hamas, de beweging die de Gazastrook controleert, eiste gisteren dat de Palestijnse Autoriteit zich uit het vredesoverleg terugtrekt. Volgens Hamas gebruikt de Israëlische premier Netanyahu het vredesoverleg als ‘dekmantel’ voor de verdere bouw van nederzettingen en de ‘judaïsering’ van Palestijns land. (AP, BBC)