een weekeinde vol voetbal

Mainz is dé verrassing in de Bundesliga. De ploeg gaat na zes gewonnen duels aan de leiding in Duitsland. Zaterdag was de koploper in München ook te sterk voor regerend kampioen Bayern: 1-2. De achterstand van Bayern op Mainz liep op tot tien punten. Coach Louis van Gaal kon behalve over Arjen Robben ook niet beschikken over de geblesseerde Fransman Franck Ribéry. Zonder het gevreesde aanvalsduo kwam Bayern offensief tekort tegen het gepromoveerde Mainz. Sami Allagui opende na een kwartier de score. Dankzij een eigen doelpunt van Bo Svensson werd het voor rust nog 1-1. Na de pauze bleef Bayern machteloos. Adam Szalai bezorgde Mainz de zege met een fraaie treffer. Ook Schalke 04 beleeft een moeizame seizoensstart. In het thuisduel met Borussia Mönchengladbach werd het 2-2. Klaas-Jan Huntelaar scoorde eenmaal. Hamburger SV verloor bij Werder Bremen met 3-2. Ruud van Nistelrooy was eenmaal trefzeker.

In Engeland leden de topclubs Chelsea en Arsenal zaterdag hun eerste competitienederlaag. Chelsea ging met 1-0 onderuit bij Manchester City. Arsenal verloor op eigen veld met 3-2 van West Bromwich Albion. Chelsea blijft koploper in de Premier League. Nigel de Jong speelde een belangrijke rol bij City en werd verkozen tot man van de wedstrijd. „We hebben geweldig verdedigd en Chelsea goed onder druk gezet”, zei De Jong. Arsenal-coach Arsene Wenger was slecht te spreken over zijn elftal. „Niemand haalde zijn normale niveau.” De andere titelkandidaat, Manchester United, verspeelde in het duel met Bolton Wanderers ook punten: 2-2.

In de Primera Division blijft Barcelona in het spoor van koploper Valencia. De Catalaanse club won zaterdag zonder de geblesseerde sterspeler Lionel Messi met 3-1 bij Athletic Bilbao. Seydou Keita, Xavi en Sergio Busquets maakten de doelpunten voor Barcelona. De kampioen kwam op een punt van Valencia, dat met 2-0 won bij Sporting Gijon door treffers van Mehmet Topal en Roberto Soldado. Real Madrid kwam bij Levante niet verder dan 0-0. De ploeg van coach José Mourinho heeft twee punten minder dan Valencia.

AS Roma heeft Internazionale zaterdag de eerste nederlaag bezorgd in de Serie A. Een treffer van Mirko Vucinic in blessuretijd besliste het duel: 1-0. Het was de eerste competitiezege voor Roma, dat vorig seizoen tweede werd achter Inter. Bij Inter heerste lichte paniek na de nederlaag. Volgens trainer Rafael Benitez is daarvoor echter geen reden. „We hebben niet slecht gespeeld. Ik heb zeker vijftien kansen voor ons geteld. We hebben alleen verzuimd er een paar in te schieten.” Inter bleef ondanks de nederlaag koploper in Italië. De achtervolgers hadden geen succes. Brescia verloor bij Bari (2-1), Chievo Verona kwam te kort tegen Lazio (1-0). Zlatan Ibrahimovic bezorgde AC Milan een 1-0 overwinning op Genoa.

Willem II heeft gisteren bij NAC voor de veertiende keer op rij een eredivisiewedstrijd verloren (2-1). De club uit Tilburg moet nu een negatief record met de Volewijckers delen. De voormalige profclub verloor in het seizoen 1962-1963 ook veertien keer op rij in de hoogste voetbalklasse van Nederland.

Vitesse weet weer wat winnen is. Excelsior werd gisteren in Rotterdam met 2-0 verslagen. Overwinningen van Vitesse in de competitie zaten er aan te komen. Met de aankopen na de overname door de Georgiër Merab Jordania was de ploeg al goed gaan voetballen. Alleen ontbraken de doelpunten. Op Woudestein ging de bal er wel tweemaal in. Dalibor Stevanovic en Ismail Aissati scoorden voor de club uit Arnhem.