Een duel op hoog niveau

Landskampioen FC Twente en uitdager Ajax speelden in de Veste met 2-2 gelijk.

„Ik denk dat beide ploegen lang meegaan in de kampioensstrijd.”

Ajax-aanvaller Mounir El Hamdaoui na een gemiste kans tegen FC Twente. Foto Bas Czerwinski 26-09-2010, Enschede. FC Twente - Ajax. Ajax speler Mounir El Hamdaoui na een gemiste kans Foto Bas Czerwinski

Veel vermakelijker dan de wedstrijd tussen FC Twente en Ajax zal het dit seizoen in de eredivisie vast niet worden. In een intens gevecht nam de regerend landskampioen zaterdag twee keer een voorsprong en kwam de uitdager twee keer langszij. Beide ploegen raakten drie keer paal of lat en weigerden tot in de blessuretijd genoegen te nemen met een gelijkspel. En dat enkele dagen na de KNVB-bekerwedstrijden en voorafgaand aan de groepsduels in de Champions League.

Ajax treft na de pijnlijke rentree in het belangrijkste Europese clubtoernooi tegen Real Madrid morgen op eigen veld AC Milan. De ploeg van trainer Massimiliano Allegri won zaterdag in de competitie zonder hoogstaand spel van Genua (1-0). Oud-Ajacied Zlatan Ibrahimovic maakte het enige doelpunt. FC Twente, dat anderhalve week geleden titelhouder Internazionale op een gelijkspel hield, speelt woensdag tegen mededebutant Tottenham Hotspur. De ploeg uit Londen blameerde zich zaterdag tegen stadgenoot West Ham United (1-0), dat voorlaatste staat.

Harry Redknapp, trainer van de Spurs, sprak na afloop van een basketbalwedstrijd, omdat het spel snel op en neer ging. Dat gold ook voor het duel tussen Twente en Ajax, dat een stormachtige openingsfase had. Luis Suarez stiftte de bal na zeven minuten op de lat, Mounir El Hamdaoui schoot in de rebound over. Na elf minuten zette Theo Janssen de thuisploeg op voorsprong. De middenvelder ontsnapte aan buitenspel en wipte de bal uit een pass van Denny Landzaat over doelman Maarten Stekelenburg. Ajax reageerde meteen. De weifelende doelman Nikolay Mihaylov wist een kopbal van Siem de Jong niet onschadelijk te maken, waarna El Hamdaoui profiteerde: 1-1.

Met Rasmus Lindgren in plaats van de tegen Real Madrid duizelig gespeelde Demy de Zeeuw domineerde Ajax de eerste helft. Na nog geen dertig minuten raakte eerst Emanuelson de paal en daarna Suarez. Ajax’ even getalenteerde als theatrale aanvoerder onderstreepte hoe zeer zijn ploeg hem nodig zal hebben tegen AC Milan. De landskampioen kreeg voor rust alleen nog een kans via Luuk de Jong, maar miste. De hardwerkende spits speelde opnieuw niet zijn beste wedstrijd en moest het stellen zonder aanvalspartner Marc Janko, die was gepasseerd voor Landzaat.

In de tweede helft was juist Twente de betere ploeg en moest Stekelenburg meteen redden op een kopbal van Nacer Chadli. Na ruim een uur scoorde Janssen, op aangeven van De Jong. De thuisploeg kon de voorsprong niet behouden. Eyong Enoh volleerde de bal uit een afgeslagen corner langs de verbouwereerde Mihaylov. Na de gelijkmaker had FC Twente de beste kansen op de zege. Nicky Kuiper zag de bal uit zijn voorzet op de lat belanden, Luuk de Jong raakte in de rebound lat en paal voordat Stekelenburg kon redden. Broer Siem de Jong kreeg kreeg in blessuretijd nog een goede kans, maar miste.

Ajax-verdediger Toby Alderweireld noemde de individuele kwaliteiten van beide ploegen als reden voor het hoge spelniveau. „Elk foutje werd afgestraft. Zowel FC Twente als wij hebben spelers die optimaal gebruik maken van slordigheden bij de tegenstander en die alles doen om te winnen. Ik denk dat beide ploegen lang meegaan in de kampioensstrijd.”

Hoewel in de wedstrijd aan elkaar gewaagd, verkeren Twente en Ajax in een andere fase. De landskampioen heeft ten opzichte van vorig seizoen een danig vernieuwde ploeg die zeker niet minder lijkt dan die van vorig jaar. Bondscoach Bert van Marwijk volgt de vorderingen van middenvelders Janssen en Wout Brama en toonde afgelopen week zelfs interesse voor een Braziliaan, Douglas, die zich wil laten naturaliseren. Na het sterke optreden tegen Inter, wil Twente niet naar Tottenham Hotspur om Europese ervaring op te doen. Brama: „We willen ook in Engeland wat halen.”

Ajax, vorig seizoen tweede, versterkte zich deze zomer nauwelijks. Rond de naar de landstitel smachtende club heerst een betrekkelijke rust, maar de nederlaag tegen Real Madrid deed de ploeg geen goed. Vorige week kwam daar de harde kritiek van clubicoon Johan Cruijff bij. Een sterk optreden tegen AC Milan zou de ploeg goed doen, maar de zevenvoudig kampioen van Europa komt, zo waarschuwde Ibrahimovic al, „niet voor de gezelligheid naar Amsterdam”.

De trainers van FC Twente en Ajax praatten zaterdag slechts over het onderlinge duel. Michel Preud’homme van FC Twente, sprak van „een logisch resultaat”. „In de eerste helft wilden we gewoon te graag en bleven we onder ons kunnen. We dekten niet goed, bouwden slecht op en maakten veel individuele fouten. Na de rust namen wij het initiatief. Dan is de remise aanvaardbaar.”

Ajax-trainer Martin Jol had „graag iets meer” dan één punt gehaald in de rumoerige Veste. „Gezien ons spel in de eerste helft hadden we ook kunnen winnen”, zei hij. „We deden eigenlijk alles goed en dat bij een zeer sterke tegenstander. Maar bij rust was het slechts gelijk en daarna slaagden we er mede door aanpassingen van FC Twente niet in de tegenstander onder druk te zetten. Het laatste deel ging weer gelijk op. Deze uitslag is niet slecht, maar er had meer ingezeten.”

    • Michiel Dekker