boekberichten

Frankfurt wellicht straks succesvoller dankzij fiasco Londen

Het gaat enorm druk worden op de Boekenbeurs in Frankfurt, zo is de verwachting van het blad The Bookseller. In de eerste plaats is uitgevend Amerika nu voldoende aan de crisis gewend geraakt om weer in iets grotere getale te durven vliegen dan een jaar geleden, maar vooral: de boekenbeurs van Londen was, in de woorden van een rechtenmanager bij Penguin, „zo enorm zonde van de tijd dat de schema’s sneller dan ooit vollopen”. Het blijkt dat gesprekken aan een tafeltje nog steeds meer opleveren dan e-mailuitwisselingen, reden misschien dat er met gepaste aarzeling over het eBook-programma wordt gesproken. Een Engelse uitgever die liever anoniem wil blijven, stelt vast dat het ‘Tools of Change’-programma nauwelijks grote namen kent. „Mensen zijn er al mee bezig en hoeven er niet over te praten. En al helemaal niet om bedrijfsgeheimen uit te wisselen.”

Draaisma’s lastige vragen over vergeten

De lancering van Vergeetboek, het nieuwe boek van Douwe Draaisma op 2 november, gaat gepaard met een originele actie. De auteur van eerdere succesvolle boeken over het geheugen (o.a. Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt) en zijn uitgever hebben een bijbehorende site opgezet. Hierop zijn filmpjes te zien waarop Draaisma ‘lastige vragen’ over het thema ‘vergeten’ aan diverse auteurs voorlegt. Het dagblad Trouw heeft simultaan ook een essaywedstrijd lopen, rond het thema ‘wat ik het liefste vergeet.’

Bekijk de site op:www.vergeetboek.nl

Schreef John Milton scabreuze poëzie?

De Engelse dichter John Milton (1608-1674) zou volgens een onlangs opgedoken document uit de Oxfordse universiteitsarchieven de auteur zijn van het gedicht ‘An Extempore upon a Faggot’. Maar volgens onderzoekster Jennifer Batt is het onwaarschijnlijk dat de verzen van Milton zijn: „Om de naam van John Milton, de grote religieuze en politieke polemicus, verbonden te zien aan zo’n scabreus gedicht, is op z’n minst zeer verrassend te noemen. Het is zo anders van toon dan de rest van zijn werk dat als het zou kloppen het onze kijk op Milton volledig zou veranderen. Het is waarschijnlijker dat de naam van Milton gewoon werd gebruikt, misschien door een jaloerse tijdgenoot, om schandaal af te roepen over de dichter”, liet ze de BBC weten. Het volledige gedicht luidt:

AN EXTEMPORE UPON A FAGGOT

Have you not in a Chimney seen

A Faggot which is moist and green

How coyly it receives the Heat

And at both ends do’s weep and sweat?

So fares it with a tender Maid

When first upon her Back she’s laid

But like dry Wood th’ experienced Dame

Cracks and rejoices in the Flame

Grote prijs voor Chinua Achebe

De Nigeriaanse schrijver Chinua Achebe zal op 27 oktober in New York de Dorothy en Lillian Gish Prize overhandigd krijgen, meldt The New York Times. Deze prijs – waaraan een bedrag van 300.000 dollar is verbonden – wordt uitgereikt aan kunstenaars die grote invloed gehad hebben op hun vakgebied. De roman Things Fall Apart (1958) is Achebe’s bekendste titel. Er zijn miljoenen van verkocht en het wordt gezien als de eerste moderne Afrikaanse roman, een van de eerste romans uit Afrika die wereldwijd werden gelezen.

Zie ook: www.nrcboeken.nl of www.depapierenman.nl