6 redenen om uit te gaan

1 muziek

The Divine Comedy (solo)

Amsterdam: Melkweg. Tijd: 20.00u. Kaarten: 25 euro. www.melkweg.nl

De flamboyante Brit Neil Hannon, zanger van ‘kamer-popgroep’ The Divine Comedy, geeft een intiem solo-concert n.a.v. het nieuwe album Bang Goes The Knighthood.

2 festival

GrensWerk

Enschede: div. locaties. T/m 12 okt. www.grenswerk.nl

We leven steeds langer, luxer en sneller, maar wordt ons leven ook beter? Deze vraag vormt de rode draad van GrensWerk, een festival met muziek, toneel, kunst en architectuur.

3 lezing & debat

Alternatieve Troonrede uitgesproken door Bas Heijne

Nijmegen: LUX. Tijd: 20.00u. www.ru.nl/sp/troonrede

Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en LUX organiseren een bijeenkomst waarin schrijver en NRC-columnist Bas Heijne een Alternatieve Troonrede uitspreekt. In zijn betoog ontvouwt Heijne zijn visie op de toekomst van Nederland: een natie die wanhopig op zoek is naar zichzelf.

4 festival

Madness & Arts Festival (MAF)

Haarlem. T/m 3 okt. www.maf3.nl

Tijdens het derde internationale Madness & Arts Festival (MAF) staat Haarlem in het teken van kunst en gekte. Met theater, dans, film, muziek, beeldende kunst, literatuur, debat en ontmoetingen. Vandaag onder meer een vraaggesprek van Coen Verbraak met schrijfster Kristien Hemmerechts en schrijver/cabaretier Mike Boddé. Ook een vertoning van de film Tarnation (Jonathan Caouette, 2003).

5 talkshow

WOMEN Inc.’s lijstjesparade

Amsterdam: Pakhuis de Zwijger. Tijd: 20.00-22.00u. Entree: vrij. www.womeninc.nl.

Bijna elk magazine maakt gebruik van lijstjes met invloedrijke, toonaangevende en talentvolle vrouwen. Maar wie maakt die lijstjes en op basis waarvan? Raoul Heertje spreekt met makers én gebruikers van de lijstjes over het nut en de valkuilen ervan. Met o.a. Margriet van der Linden (Opzij), Corinne van Duin (Viva) en Raja Felgata (De Journalist).

6 vj-installatie

De Stereoscoop tijdens NFF

Utrecht: naast de ingang van het Festivalpaviljoen op de Neude. T/m 1 okt. Gratis. www.playpilots.nl

Tijdens het 30ste Nederlands Film Festival kun je scènes uit de Nederlandse filmgeschiedenis remixen door middel van de Stereoscoop, een interactieve video-installatie op de Neude. Steeds verschijnen er twee scènes naast elkaar. Kijkers worden uitgedaagd een verhaal te zoeken in deze combinatie terwijl jij als aspirant-vj optreedt voor het Neude-publiek. De Stereoscoop is onderdeel van het programma Spiegel van Holland – 30 jaar Nederland in film.