Zaak om vermeende moord met parachute

In België is gisteren een geruchtmakend proces begonnen tegen een Vlaamse onderwijzeres, die wordt verdacht van de zogenoemde ‘parachutemoord’.

In een felrood shirt stond de 26-jarige vrouw gisteren in de beklaagdenbank, verdacht van moord op haar vriendin. De twee vrouwen waren lid van dezelfde parachutevereniging en ze hadden dezelfde minnaar, een Nederlander die ook lid was van de parachutevereniging. In het najaar van 2006 sprongen ze alle drie: de twee vrouwen, de Nederlander. Els Van Doren – 38, getrouwd met een juwelier, twee kinderen – stortte neer. Haar parachute was niet opengegaan. Er waren, zo bleek later, verbindingen doorgeknipt en ook de riem van de reserveparachute was kapotgemaakt.

De onderwijzeres, die in 2006 nog studeerde, is verdachte omdat ze een motief zou hebben. Ze zou jaloers zijn geweest op Els Van Doren. Háár relatie met de Nederlander was geheim, ook voor Els Van Doren. Op de parachuteclub wist iedereen wel dat Els Van Doren een verhouding had met de Nederlander. De echtgenoot van Els Van Doren wist het volgens het openbaar ministerie niet.

De verdachte zou steeds op vrijdagavond bij de Nederlander zijn gekomen en Els Van Doren op zaterdag. In het weekend van de fatale sprong zou Els Van Doren opeens op al vrijdag bij haar vriend zijn gekomen, waardoor de verdachte niet bij hem kon slapen.

Psychiaters die haar in opdracht van de rechtbank onderzochten, noemen haar een psychopaat met narcistische trekken. Ze zou een pathologische leugenaar zijn en haar omgeving manipuleren. Maar uit het strafrechtelijk onderzoek kwam geen hard bewijs. En de vrouw ontkent.

Het proces tegen haar zal vier weken duren. Gisteren werd de jury geïnstalleerd: zeven mannen en vijf vrouwen. Op maandag zal de onderwijzeres worden gehoord, voor het hele proces zijn 170 getuigen opgeroepen. De jury zal ook filmbeelden te zien krijgen van de sprong van Els Van Doren: in haar helm zat een camera. Ze zal ook plaatsen bezoeken die met het drama verband hielden.