Stamcelarts geschrapt

Robert Trossel: 'Ongeschikt om als arts te werken'. Foto Ton Poortvliet, HH Nederland, Rotterdam, 14 januari 2001. Robert T.H.K. Trossel, omstreden arts, werkzaam in een Rotterdamse privé-kliniek. In 1997 werd Trossel door het tuchtcollege geschorst na een serie klachten van patiënten. Foto: Ton Poortvliet, Dordrecht Hollandse Hoogte

De Nederlandse arts Robert Trossel wordt waarschijnlijk begin volgende week geschrapt uit het register van Britse artsen. De General Medical Council, dat optreedt zoals het medisch tuchtcollege in Nederland, maar met veel meer openheid, vindt Trossel ongeschikt om als arts te werken. Dan ligt het voor de hand dat hem alle artsenbevoegdheden voorgoed worden ontnomen, schrijft de British Medical Journal (18 september).

Trossel is in Nederland bekend van zijn alternatieve Preventief Medisch Centrum in Rotterdam. Hij bood er stamceltherapie aan. In november 2006 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg daar een eind aan gemaakt. Dat gebeurde nadat een Britse patiënt met ernstige complicaties in een ziekenhuis belandde.

Trossel behandelde onder anderen patiënten met multipele sclerose (MS). Hij gaf therapieën met onbewezen effect, zeiden regulier werkende collega’s. Hun klachten leidden jarenlang niet tot actie. MS-behandelaar en neuroloog Rogier Hintzen van het Erasmus MC zei een half jaar voor het stamceltherapieverbod tegen deze krant: ”Als je de inspectie vraagt waar ze op wachten, hoor ik: we hebben excessen nodig. Nou vraag ik je!”

Trossel werd in Groot-Brittannië aangeklaagd omdat hij van 2004 tot 2006 Britse patiënten vanuit zijn Londense praktijk naar Rotterdam verwees. Stamceltherapie was in Groot-Brittannië verboden, in Nederland niet.

Volgens de General Medical Council heeft Trossel zich ernstig misdragen door wanhopige patiënten te exploiteren en misbruik te maken van zijn positie als arts. Hij heeft de gunstige effecten van stamceltherapie ‘schromelijk overdreven’. En injecteerde de patiënten met materiaal dat ‘niet voor menselijk gebruik was bestemd’. Het waren hersencellen en ruggenmergcellen van koeien.

Het Preventief Medisch Centrum (PMC) in Rotterdam biedt – zegt de website – tal van behandelingen aan. Zoals vitaalveldtherapie en niet-toxische tumortherapie. Ook celtherapie met dierlijke cellen, om te snelle veroudering tegen te gaan, is mogelijk. Over stamceltherapie zegt de website echter: ‘In afwachting van verdere ontwikkelingen binnen de wetgeving worden er binnen het PMC momenteel geen stamcel behandelingen gedaan.’

    • Wim Köhler