Spaanse elektriciteitsmarkt in gevaar

Bewijzen voor de bewering dat Spanje boven zijn stand heeft geleefd? Kijk alleen maar naar de elektriciteitsmarkt van het land. Om vast te houden aan de goedkope tarieven worden de elektriciteitsproducenten gedwongen stroom te verkopen tegen prijzen die de kosten niet dekken. Dit heeft ze opgezadeld met schulden die spoedig een omvang zullen bereiken van 20 miljard euro.

Een door de staat gesteunde obligatie-uitgifte betekent dat de producenten eindelijk hun geld terug zullen krijgen. Maar het louter verplaatsen van schulden naar een door de overheid ondersteund vehikel zal de niet goed functionerende elektriciteitsmarkt van het land niet baten.

De eerste tranche van de obligatie-uitgifte, die volgende maand wordt verwacht, zal voor de elektriciteitsmaatschappijen als een opluchting komen. In het verleden hebben ze hun tekorten middels leningen gefinancierd, maar de bedragen werden te hoog. Endesa heeft 7,2 miljard euro geleend om het tekort te bekostigen en Iberdrola 4,2 miljard euro. Het terugbetalen van de leningen zal de verhouding van de nettoschuld ten opzichte van de winst terugbrengen van 3,7 maal naar 3,1 maal, aldus zakenbank Nomura.

De uiteindelijke kosten van de obligaties zullen worden gedragen door de elektriciteitsconsumenten, via hun toekomstige rekeningen. Maar de schuld zal waarschijnlijk niet goedkoop zijn. De obligaties, die in de loop der tijd tot een totaal van 25 miljard euro kunnen oplopen, zullen vergezeld gaan van een expliciete staatsgarantie. Maar beleggers zullen waarschijnlijk een hoger rendement eisen dan op normale staatsobligaties. En er is altijd een risico dat de obligatiemarkten zich weer tegen Spanje zullen keren, zoals ze met Ierland en Portugal hebben gedaan.

Erger nog, het tekort is nog steeds een toenemende last voor toekomstige consumenten. Het veelgeroemde pact van de regering met de oppositie ter oplossing van het probleem heeft tot nu toe niet veel opgeleverd, behalve een slecht doordachte bevriezing van de tarieven in juli. De prijzen zullen volgende maand met bijna vijf procent stijgen, maar dat is niet genoeg. Nomura schat dat de tarieven de komende drie jaar met 23 procent zullen moeten stijgen om het probleem vóór de deadline van 2013 op te lossen. De regering kan andere stappen nemen, zoals het korten van zijn uit de hand lopende subsidies voor duurzame energie. Hoe sneller zij handelt, des te minder pijn zij zal toebrengen aan een generatie van nietsvermoedende tieners die met veel hogere energierekeningen geconfronteerd zullen worden.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Fiona Maharg-Bravo