Patiënt dood door resistente bacterie

Voor het eerst is vastgesteld dat in Nederland een patiënt is overleden aan een zogeheten ESBL-bacterie, die resistent is voor vrijwel alle beschikbare soorten antibiotica. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gisteren bevestigd.

Het gaat volgens het RIVM om een oudere vrouw uit de regio Utrecht. Zij overleed al in januari, aan een gecompliceerde urineweginfectie. Een ESBL-bacterie was de boosdoener. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat zij de bacterie waarschijnlijk buiten het ziekenhuis heeft opgelopen.

ESBL-bacteriën komen de laatste jaren steeds vaker bij mensen voor. Volgens het RIVM moet het grootschalige gebruik van antibiotica, onder meer in de intensieve veehouderij, drastisch worden ingeperkt. Het kabinet wil in 2013 het gebruik van antibiotica in de veeteelt met de helft beperken.