Opvang duur voor arm gezin

Kinderdagverblijf Villa Vondel in Amsterdam. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Amsterdam 24-09-2010 Villa Vondel creche Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

De hoogste inkomens merken vrijwel niets van de voor volgend jaar aangekondigde bezuinigen op de kinderopvang. Een gezin met een inkomen van vier keer modaal krijgt onder bepaalde omstandigheden zelfs een hogere kinderopvangtoeslag.

Dat is het gevolg van de aangekondigde bezuinigingen op de kinderopvang door het demissionaire kabinet van CDA en ChristenUnie. De plannen raken lage inkomens zowel absoluut als relatief harder dan de hoge inkomens.

En juist de gezinnen met hoge inkomens maken het meest gebruik van kinderopvang. De helft van de gezinnen met kinderopvang verdient tweemaal modaal (70.000 euro) of meer. Nog geen kwart van de ouders die gebruik maken van kinderenopvang, verdient minder dan anderhalf maal modaal (52.500 euro).

Volgens de MO groep Kinderopvang, die de kinderopvangsector vertegenwoordigt, zullen in 100.000 gezinnen met een modaal inkomen of lager de moeders stoppen met werken als gevolg van de verhoogde eigen bijdrage in 2011.

Dit jaar wordt de helft van alle kinderen tot 12 jaar oud wel ergens opgevangen omdat beide ouders werken. Dat loopt in de papieren. De overheid is er drie miljard euro per jaar aan kwijt.

Met kinderen op de crèche kun je ook fijn gaan shoppen: pagina 2