Opnieuw burgemeester gedood in Mexico

Onbekende schutters hebben een burgemeester van een stad in het door drugsoorlog geteisterde noorden van Mexico vermoord. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten gisteren bekendgemaakt. De moord op Prisciliano Rodriguez Salinas is de vierde in iets meer dan een maand op een burgemeester in het noorden van Mexico.

Salinas, burgemeester van de plaats Doctor Gonzalez in de deelstaat Nuevo Leon, werd donderdagavond doodgeschoten toen hij samen met een persoonlijk assistent zijn huis verliet. De assistent, die werkspullen kwam ophalen in de burgemeesterswoning, werd ook doodgeschoten. Onderzoekers troffen negentien lege hulzen aan. De burgemeester is zeven keer geraakt.

De Mexicaanse president Felipe Calderón heeft de moord op Salinas veroordeeld. De regering heeft de toename van het geweld in de noordelijke deelstaten Nuevo Leon en Tamaulipas toegeschreven aan een strijd tussen twee drugskartels. Critici menen dat de in 2006 door de regering uitgeroepen oorlog tegen de kartels tot de geweldsspiraal heeft geleid.

De drugsbendes in Noord-Mexico nemen steeds vaker politici in het vizier. Prisciliano Rodriguez Salinas is de vierde burgemeester in ruim een maand tijd die is doodgeschoten. (AP)