Obama vergroot druk op Soedan om stemming

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren opgeroepen om het omstreden referendum over afscheiding van Zuid-Soedan te laten doorgaan op de geplande datum van 9 januari 2011. „Wat er in Soedan gebeurt is van belang voor heel Sub-Sahara Afrika, en belangrijk voor de hele wereld”, zei Obama in een bevlogen toespraak in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York, waar leiders uit verschillende betrokken landen een speciale vergadering belegden over de situatie in Soedan. Volgens Obama staat „het lot van miljoenen mensen op het spel”.

De centrale Soedanese regering in Khartoum en de leiders van het semi-autonome Zuid-Soedan sloten in 2005 een vredesakkoord dat een einde maakte aan een burgeroorlog van een kwarteeuw die 2 miljoen mensen het leven kostte. Afgesproken werd dat Zuid-Soedan zich per volksraadpleging mocht uitspreken over verzelfstandiging. Naarmate de datum van 9 januari dichterbij komt, groeit in het zuiden de vrees dat Khartoum het referendum zal uitstellen en/of saboteren. Verklaart Zuid-Soedan zich vervolgens eenzijdig onafhankelijk, dan dreigt dat een gewelddadige reactie van het noorden los te maken, waarschuwen analisten.

President Obama riep gisteren de betrokken partijen op om het referendum te laten doorgaan, en te zorgen voor een vreedzaam verloop. De inwoners van Soedan „hebben recht op vrede”, aldus Obama.

De voorbereidingen voor het referendum liggen enorm achter op schema, zeggen diplomaten. Het registreren van de kiezers in het onherbergzame Zuid-Soedan is zelfs nog niet begonnen. In de kleine, olierijke regio Abyei, op de grens van Noord- en Zuid-Soedan, moeten de inwoners in een gelijktijdig referendum aangeven of zij bij het noorden of het zuiden willen horen. (AFP, BBC)