Nieuwe verdachte in fraudezaak RDM

Nu de behandeling van het strafproces tegen voormalig havendirecteur Willem Scholten is afgerond, – uitspraak over drie weken – is het de beurt aan de andere kant van de vermeende omkopingszaak om zich voor de rechtbank te verantwoorden.

Joep van den Nieuwenhuyzen, voormalig eigenaar van RDM, moet zich in de week van 21 maart 2011 op de rechtbank Rotterdam melden voor een regiezitting. Die zal vermoedelijk twee dagen in beslag nemen. Dat bevestigen betrokkenen bij de zaak.

Waar Scholten ervan wordt verdacht als ambtenaar ruim 1,2 miljoen euro te hebben aangenomen, wordt Van den Nieuwenhuyzen aangemerkt als donateur van dat bedrag. Daarnaast wordt hij beschuldigd van malversaties rond het faillissement van RDM-dochter SP Aerospace & Vehicle Systems in augustus 2004. Hij zou kort voor het bankroet miljoenen hebben weggesluisd naar andere vennootschappen. Volgens justitie een klassiek geval van faillissementsfraude. De betrokken curator heeft aangifte gedaan.

In dat dossier waren al twee medeverdachten bekend: Van den Nieuwenhuyzens voormalige secretaresse Marieke van G. en ex-directeur Leo van de V. Naar nu blijkt, is er nog een vierde persoon als verdachte in deze zaak aangemerkt: Marcel B., de voormalige controller van het concern.

    • Philip de Witt Wijnen