Manifest tegen korting subsidies

In meer dan tien theaters en concertzalen in het land is gisteravond voorafgaand aan concerten en voorstellingen een manifest voorgelezen tegen de mogelijke bezuinigingen op kunstsubsidies van het kabinet in oprichting. Vanavond en de komende dagen zullen acteurs en musici in nog eens 24 zalen het manifest voordragen.

Met het manifest geeft kunstvakbond FNV Kiem het startschot voor een hele reeks acties. FNV Kiem hoopt de toeschouwers te mobiliseren tegen het plan om 21 procent op kunstsubsidies te bezuinigen, tegen 7 procent op andere gebieden. De vakbond vreest dat vooral de podiumkunsten hierdoor getroffen zullen worden.

Gistermiddag begonnen de acties met een debat in De Balie in Amsterdam, in aanwezigheid van onder meer actrice Halina Reijn, Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr en dirigent Jan Willem de Vriend van het Orkest van het Oosten. De actie werd ondersteund door politici van de PvdA, GroenLinks en de SP.

Nasr opende de manifestatie met zijn actiegedicht Uit nutteloze noodzaak. Verder vroeg hij Geert Wilders (PVV), groot tegenstander van kunstsubsidies, om uit de politiek te gaan. „Hij heeft al veel schade aangericht.” Daarna las hofbandoneonist Carel Kraayenhof een verklaring voor: „Een volk dat zijn cultuur begraaft, verliest zijn identiteit. Cultuur is niet links, en het is zeker geen hobby. Het is van ons allemaal. Het is wat ons bindt. De schade van de bezuinigingen zal zeer groot zijn, terwijl het op de begroting slechts een schijntje oplevert.”

Verschillende aanwezigen leek het zinnig om de economische waarde van kunst te benadrukken. Cultuureconoom Pim van Klink raadde de sector echter af om economische waarde te gebruiken als rechtvaardiging van subsidies, omdat deze waarde twijfelachtig zou zijn. Volgens hem moest de sector meer wijzen op de intrinsieke waarde van kunst.

Pim van Klink zette kort uiteen hoe het subsidiesysteem het volk sinds de jaren zeventig van de kunsten heeft vervreemd. Volgens hem bevoordeelt het systeem de experimentele kunsten die ver af staan van het volk. Van Klink waarschuwde voor ‘preken voor eigen parochie’: „We moeten de straten op om de mensen die problemen hebben met kunsten de waarde uit te leggen van de nutteloze noodzaak.”