Leo Bormans

Wie is de m/v van de week

Dat is Leo Bormans (1954), een van de tweehonderd machtigste Belgen. Hij is uitgever van het Vlaams onderwijsblad Klasse, hij schrijft (kinder)boeken, maar hij is vooral optimist.

Is dat een beroep, optimist?

Voor Leo Bormans wel. Hij schreef het boek 100 procent Positivo. Het geheim van optimisme. Na lezing van het boek zou iedereen op slag10 procent optimistischer zijn. Zijn nieuwste boek heet Geluk. The World Book of Happiness. Het verschijnt komende week en het wordt direct vertaald in het Duits, Frans en Engels.

Zweverig?

Geenszins. Geluk is een wetenschappelijk onderzoeksterrein. Het gaat niet om ‘geloven’, maar om weten. Bormans vroeg honderd geluksprofessoren uit vijftig landen om hun wetenschappelijke kennis in minimaal honderd en maximaal duizend woorden samen te vatten. En op 29 september komt een aantal geleerden op een internationaal gelukscongres aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Geluk kun je leren?

Natuurlijk. Bijvoorbeeld door optimistischer te zijn. Optimisme is geen aangeboren eigenschap, die je hebt of niet. Iedereen kan optimist worden.

Aha. En wat maakt gelukkig?

Dat is in twee woorden samen te vatten: andere mensen. Christopher Peterson, de grondlegger van de positieve psychologie, zegt dat. En Bormans zegt het hem na. Geluk wordt bepaald door de relaties die je hebt met anderen.

Hoe meer vrienden, hoe gelukkiger je bent

Precies. Bormans zegt: wie veel goede vrienden heeft, vervier-voudigt zijn geluksgevoel. Zelf maakt hij elk jaar drie nieuwe vrienden.

En geld, maakt dat nog een beetje gelukkig?

Ja hoor.

Vertel...

Zolang je je geld aan andere mensen uitgeeft, maakt het gelukkig.

    • Rinskje Koelewijn