Kort nieuws Buitenland

Regeringstroepen Tadzjikistan doden 3 moslimstrijders

Doesjanbe, 25 sept. Tadzjiekse regeringstroepen hebben gisteren drie islamitische rebellen gedood op de derde dag van een grootschalig offensief tegen militante moslims, zo hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Het offensief in de centraalgelegen Rasjt-vallei begon woensdag na een aanval daags daarvoor van islamitische rebellen op een militair konvooi, waarbij 28 soldaten omkwamen, en inmiddels zouden acht rebellen zijn gedood. Waarnemers vrezen voor een opleving van islamitisch extremisme in het aan Afghanistan grenzende Tadzjikistan, een seculier land met een merendeels islamitische bevolking. (Reuters)

Terreurverdachte terug in Singapore

Kuala Lumpur, 25 sept. Maleisië leverde gisteren de van terreur verdachte Mas Selamat Kastari uit aan Singapore. De uit Indonesië afkomstige man zou de aanvoerder zijn van de aan Al-Qaeda verbonden terreurorganisatie Jemaah Islamiyah in Singapore en van plan zijn geweest een vliegtuig te kapen en te laten neerstorten op de luchthaven van de stadstaat. Ruimt twee jaar geleden ontsnapte Mas Selamat spectaculair uit een extra beveiligde gevangenis in Singapore door zich tussen de tralies van een badkamer door te wurmen. (AP)

Anti-Israël motie in IAEA afgewezen

Wenen, 25 sept. Een resolutie van Arabische landen waarin Israël werd gekritiseerd omdat het niet wil toetreden tot het nucleaire non-proliferatieverdrag heeft het gisteren niet gehaald. In de algemene vergadering van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen stemden 46 landen voor en 51 tegen, bij 23 onthoudingen. De Verenigde Staten hadden de lidstaten van het IAEA, de atoomwaakhond van de VN, opgeroepen tegen de niet-bindende resolutie te stemmen. Deze zou bredere pogingen dwarsbomen om kernwapens uit de wereld te bannen. (AP)

Kenia veroordeelt piraten uit Somalië

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 25 sept. Een rechtbank in de Keniaanse havenstad Mombasa heeft zeven Somalische mannen veroordeeld tot vijf jaar celstraf wegens piraterij. Dat heeft de Europese marinemissie Atalanta gisteren bekendgemaakt. De Somaliërs probeerden in mei vorig jaar een Maltees vrachtschip te kapen toen ze werden opgepakt door de Spaanse marine. Het is de tweede keer dat in Kenia Somalische zeerovers worden veroordeeld die opgepakt zijn door een marineschip van de EU-missie. Eerder deze maand werden al zeven piraten veroordeeld tot vijf jaar cel. Kenia heeft een speciale overeenkomst met de EU-missie opgepakte piraten te vervolgen. Hoewel het Keniaanse recht geldt, heeft de EU bedongen dat veroordeelden niet de doodstraf krijgen.

Verhoogde kans op Britse aanslag

Londen, 25 sept. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May heeft gisteren gewaarschuwd dat er „een gerede kans” is op een terroristische aanslag in Groot-Brittannië in verband met de aanhoudende onrust in Noord-Ierland. Op de schaal , die de regering hiervoor hanteert,steeg de kans op een aanslag van ‘gematigd’ naar ‘substantieel’. De schaal heeft vijf verschillende niveaus, waarvan het middelste sinds gisteren van kracht is. De vrees is vooral ingegeven door recente aanslagen in Noord-Ierland van dissidente Republikeinse groepjes. Inlichtingendiensten sluiten niet uit dat deze nu ook elders in Groot-Brittannië zullen proberen toe te slaan. (BBC, AP)

kan zijn.”

Syrië en Irak eens over ambassadeurs

Damascus, 25 sept. Syrië en Irak zijn het eens geworden weer ambassadeurs te sturen naar elkaars hoofdsteden. Dat heeft het officiële Syrische persbureau gisteren bekendgemaakt. Syrië had in augustus vorig jaar zijn gezant in Bagdad teruggeroepen uit protest tegen beschuldigingen van premier Nouri al-Maliki dat de Syriërs twee mannen verborgen hielden die waren betrokken geweest bij aanslagen in de Iraakse hoofdstad. Waarnemers sluiten niet uit dat ook de betrekkingen tussen Syrië en de Verenigde Staten hierdoor zullen verbeteren. (Reuters)