Kleurrijk plassen

Picture 040

Mannen zijn viezeriken, vraag het schoonmakers van openbare toiletten. In de loop der jaren zijn diverse oplossingen bedacht voor meer concentratie bij het urineren. Effectief bleek in 1989 een idee van het hoofd schoonmaakbeheer van Schiphol. Hij bestelde bij sanitairfabrikant Sphinx urinoirs met een ingebakken vlieg. Dit ‘herkenbare mikpunt’ zorgde voor een besparing van 20 procent op de schoonmaakkosten van de luchthaven.

Het Kisses!-urinoir van de jonge ontwerpster Maaike van Schijndel – een opengesperde vrouwenmond met twee rood gestifte lippen – leidde zes jaar geleden tot ophef. Vrouwenbewegingen protesteerden tegen haar ontwerp.

Onlangs presenteerde het Britse ontwerpbureau Philips Watt Design een minder seksistisch, maar zeker zo opzichtig urinoir: de Gloo. Een kekke kom van transparant polyethyleen die dankzij ingebouwde ledverlichting voortdurend van kleur verandert. Op YouTube is te zien hoe kleurrijk plassen kan worden (zoekterm ‘Gloo urinal’). Kostprijs € 378.

    • Arjen Ribbens