Kaboutertablet

Het iPad-virus slaat hevig toe. Overal zie je ze in het wild, deze tablet-pc’s zonder toetsenbord. Op congressen, op scholen. Zelfs in chique restaurants waar de klant zelf mag scrollen door een ellenlange wijnlijst. Vooruit, alleen in heel erg chique restaurants dan.

Was het tot nu toe Apple wat de klok sloeg, de alternatieven komen eraan. De eerste tablet-achtige van naam is de Dell Streak, sinds vorige week beschikbaar in Nederland. Het is een gadget met een scherm van 5 inch (ruim 12 cm) doorsnede, draaiend op het Google Android-besturingssysteem. De marketingafdeling van Dell noemt dit een mobile internet device, maar een gewone sterveling zou zeggen dat het hier gaat om een uit de kluiten gewassen smartphone. Je kunt er immers mee bellen. En met een beetje moeite steek je zo’n slank apparaat ook nog in de binnenzak.

Dell heeft wel iets eigenwijs uitgehaald met het beginscherm, zodat je de Streak alleen in liggende positie kunt gebruiken.

Als om te bewijzen dat dit geen reuzetelefoon is. Maar dat is het wel. Andere software kan wel ‘kantelen’, zodat je de Streak als een normale telefoon kunt vasthouden – wees beducht voor verbaasde blikken van voorbijgangers.

Het blijft een rare maat, deze 5 inch. Vergeleken bij de 10 inch iPad steekt de Streak iel af. Als e-reader is hij ongeschikt, als browser kan hij er net mee door. Ook als navigatiesysteem of luxe videospeler slaat deze gadget geen slecht figuur, hoewel telefoons als de Samsung Galaxy S (4 inch) of HTC Desire HD (4,3 inch) dat ook prima doen. Deze Streak voegt weinig aan het genre toe, behalve een beetje meer schermoppervlak.

Probeer niet te veel op de Streak te typen: de toetsen zijn veel te klein en de woordsuggesties die in beeld springen leiden de aandacht af.

Dell belooft andere tabletversies met een groter scherm. Die lijken kansrijker om het van de Apple iPad te winnen. Het Koreaanse Samsung introduceert in oktober de Galaxy Tab: 7 inch scherm en met een veel nieuwere versie van Android dan Dells reuzetelefoon-annex-kaboutertablet.

En we moeten het nog even hebben over de prijs. De Streak kost namelijk 599 euro zonder telefooncontract. Dat is te veel om te kunnen concurreren met de iPad, laat staan met normale Android-smartphones.

Dell Streak: 5 inch tablet met multitouch scherm, Android 1.6, 1 Ghz processor, 8GB geheugen (uitbreidbaar met geheugenkaartje), camera 5 megapixel.

    • Marc Hijink