huis van de maand

Culemborg, 21-09-2010. Huis te koop aan het Annie Romein-Verschoorpad nr. 14 te Culemborg in de energiezuinige wijk Lanxmeer. Architect Bart-Jan van den Brink. Foto Leo van Velzen NrcHb.

Waar Culemborg, Annie Romein-Verschoorpad 14

Wat Experiment in energiezuinige wijk

Vraagprijs € 349.000

De wijk Lanxmeer in Culemborg, direct naast het NS-station, is gemaakt door en voor visionaire mensen. Zuinig met energie, verantwoord omgaan met water, gas en elektriciteit, samen het geheel beheren. Architect Bart Jan van den Brink bouwde het huis samen met de opdrachtgever, die erin woonde totdat hij vorig jaar onverwachts overleed. Ze hadden er zeker twintig jaar over geprakkiseerd zodat technische snufjes perfect zouden zijn uitgevoerd.

Centraal in het huis: een vat van 30 kubieke meter water, dat ’s zomers warmte opslaat, ’s winters verwarmt. De parterre is werkruimte, wonen en slapen gebeurt op etages. „Het is nog niet af”, zegt de architect. „De dakrand ontbreekt en binnen waren we ook niet klaar. ”Woonoppervlakte 186 m2, inhoud 612 m3.