Geen boerenkar door porseleinkast Leiden

Leiden heeft er lang over gedaan om een van de mooiste steden van het land te worden. Op dit moment bloeit de stad als nooit tevoren. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de gemeenteraad en 70 procent van de Leidse bevolking absoluut geen heil ziet in een foeilelijke dikke witte tram, die dwars door het historische centrum moet gaan rijden om het achterland te bedienen. Toch vindt de provincie dat deze RijnGouwelijn (RGL) er moet komen en ook dat vind ik niet verbazingwekkend. Het is immers hoog tijd om randstedelijk te gaan denken en ook het randstedelijk hart van modern openbaar vervoer te voorzien. Een commissie onder leiding van D66-senator Boele Staal raadt Leiden aan weer in gesprek te gaan met de provincie. Uitstekend, maar dan wel met de eis dat de RGL alleen als metro onder de grond het historische hart van Leiden aandoet. Het lijkt mij geweldig als een universiteitsstad als Leiden het eerste randstedelijke metrostation zou krijgen, in plaats van een boerenkar door haar porseleinkast.

Annemiek Wegman

Leiden

    • Annemiek Wegman