Espressoapparaat met melkopschuimdouche

Drie grote interieur- en designbeurzen in een maand tijd. Toeval of niet?

Amsterdam 24-09-2010 Inside Design in het Lloyd Hotel Garden of Eden door Ontwerpduo Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Oktober Woonmaand! schreeuwt de kalender. Want vandaag zijn twee grote evenementen, de Woonbeurs en Inside Design, in Amsterdam begonnen. En op 23 oktober gaat de Dutch Design Week in Eindhoven van start. Half oktober opent een grote meubelbeurs in het Belgische Kortrijk en in Brussel vindt momenteel een vier weken durend designfestival plaats.

Dat oktober is uitgegroeid tot woonmaand is vooral te danken aan Sanoma Uitgevers. Deze Finse uitgeverij brengt in Nederland vtwonen, Eigen Huis & Interieur en zes andere woon- en buitenbladen op de markt. Gezamenlijke maandoplage: 650.000. Bereik: 1,7 miljoen mensen.

Zeventien jaar geleden organiseerde de uitgeverij de eerste Woonbeurs. „Wonen werd hot en wij wilden direct contact met onze lezers”, zegt ‘eventmanager’ Ingrid van Schooten. Samen met zeven collega’s is ze verantwoordelijk voor de organisatie van de achttiende editie, die vandaag in de Amsterdam RAI opengaat.

In de loop der jaren groeide de Woonbeurs Amsterdam uit tot een negen dagen durend evenement met ruim 80.000 bezoekers en driehonderd standhouders. Die laatsten tonen het nieuwste op woongebied – van de Gamma collectie van interieurontwerper Jan des Bouvrie tot een espressoapparaat met melkopschuimdouche, de Caffeo Lattea. In het ‘woontheater’ vinden lezingen van ontwerpers en trendwatchers plaats en bij diverse specialisten kunnen bezoekers met plattegronden van hun (nieuwe) huis terecht voor een ‘advies op maat’.

„Onze bezoekers zijn bezig met verbouwen of verhuizen en ze hebben behoefte aan informatie”, zegt Van Schooten. Ze schetst een duidelijk profiel van de beursbezoekers: merendeels hoogpgeleide vrouwen van rond de veertig, die afkomstig zijn uit de de hoogste welstandsklassen en die „de schoonheid van wonen kunnen waarderen”.

Voor alle betrokken is de beurs lucratief, zegt Van Schooten. De organiserende uitgeverij haalt niet alleen de band met de lezers van haar woonbladen aan, ze ontvangt ook standhuur en toegangsgelden. De deelnemende bedrijven verkopen op grote schaal hun woonproducten; voor „miljoenen euro’s” tijdens de beurs, voor nog veel meer in de maanden na het evenement. Van Schooten: „De Woonbeurs is een oriëntatiemoment, thuis evalueren de bezoekers hun bevindingen.”

Hachette Filipacchi Media, uitgever van Elle Wonen (oplage 55.000 exemplaren), zette zes jaar geleden een eigen woonevenement in Amsterdam op: Inside Design. Dat is met achtduizend bezoekers vorig jaar beslist minder grootschalig dan de Woonbeurs. Bovendien biedt de Woonbeurs met zijn bonte mix van stijlen een vrij compleet beeld van het interieuraanbod, terwijl Inside Design het accent op design legt. In het Lloyd Hotel, de belangrijkste van de vijf tentoonstellingsplekken, richten hippe merken als het Italiaanse Moroso en jonge ontwerpers als Christien Meindertsma kamers in. Ook diverse musea en de Design Academy Eindhoven houden presentaties.

Maud Göttgens, een van de twee organisatoren van Inside Design: „De Woonbeurs is ‘grootschalig’, ons kernwoord is ‘creativiteit’.”

Volgens Göttgens is het evenement vooral bedoeld om Elle Wonen in „3D aan de lezers te tonen”. De commerciële belangen zijn kleiner. „Wij hebben geen giga verdienformule. Als we quitte spelen, zijn we blij.”

Vertegenwoordigers van beide uitgeverijen hebben afgelopen jaar over de beurzen met elkaar gesproken. Dat die gesprekken ertoe hebben geleid dat beide interieurevenementen dit keer voor het eerst tegelijk beginnen, ontkennen de organisatoren. Göttgens: „Dat is toeval.” Vervelend vinden de organisatoren het niet. De evenementen kunnen elkaar versterken, verwachten ze. „We vullen elkaar goed aan”, zegt Van Schooten.

Maar is het niet een beetje veel van het goede, met over vier weken ook nog de Dutch Design Week Eindhoven? Göttgens: „Ik sta open voor één grote manifestatie.” Maar realistisch is dat niet, zegt ze onmiddellijk. „Elk evenement heeft toch zijn eigen verhaal en net een ander handschrift.”

Woonbeurs t/m zo 3 okt. Inside Design t/m 26 sept. Zie ook www.woonbeurs.nl enwww.insidedesign.nl

    • Arjen Ribbens