Een nieuw slurfhondje

Veel diersoorten worden bedreigd, zoals de gnoe, de tijger, de chimpansee, de trompetkraanvogel, de hoogveenglanslibel en de Madagascarscheenplaatschildpad. Sommige diersoorten sterven zelfs uit. Dat is erg. Als diersoorten er niet meer zijn, krijg je ze nooit meer terug.

Maar, er komen ook nieuwe soorten bij. Zo ontdekten biologen in Afrika een nieuw soort slurfhondje. Het diertje, dat tot de springspitsmuizen behoort, stond op de foto die was genomen door een camera die verdekt stond opgesteld in een bos in het land Kenia.

Eerst dachten de dierkundigen dat het om het goudstuitslurfhondje ging, maar toen ze de foto wat dichter voor hun neus hielden, bleek het beestje in nog geen enkele dierengids te staan.

Het gebeurt wel vaker dat biologen nieuwe soorten ontdekken. Niet alleen slurfhondjes die je zo over het hoofd ziet, maar ook grote dieren. Nog geen twintig jaar terug ontdekten biologen in het land Laos een heel zeldzaam dier dat lijkt op een hert, maar eigenlijk een soort koe is, de saola. Pas geleden dook er nog eentje op. Dorpelingen daar hadden het dier gevangen en gefotografeerd – en daarna waarschijnlijk opgegeten.

De onderzoekers die het dier op de foto zagen, waren blij dat er nog levende saola’s waren. Maar ze wisten nu ook dat mensen erop jagen. Dat kan niet goed aflopen. Zo heb je een nieuwe soort, zo is hij verdwenen.

Natuurlijk mag je eigenlijk niet zeggen dat er nieuwe diersoorten bijkomen. Want die ‘nieuwe’ dieren waren er allang. Alleen wij mensen wisten nog niets van hun bestaan af.

Dat diersoorten uitsterven, komt dus meestal door ons, mensen. Wij jagen niet alleen, maar wij doen ook aan overbevissing en milieuvervuiling. Voor de dieren zou het dus het beste zijn als de mensen zouden uitsterven. Maar ja, dan blijft er weer niemand over om al die niét uitgestorven diersoorten te bewonderen.

    • Menno Steketee