Comfortabele laarzen werden commandant van de FARC fataal

Zijn speciale laarzen zijn de militaire leider van de FARC-rebellen in Colombia, commandant Jorge Briceño alias Mono Jojoy, drie dagen geleden fataal geworden. De gevreesde 57-jarige radicale guerrillastrijder blijkt onlangs van een van zijn vrouwelijke lijfwachten nieuwe laarzen te hebben gekregen die hem het lopen aanzienlijk vergemakkelijkten. Mono Jojoy is suikerpatiënt en had in de jungle, waar hij al meer dan 35 jaar verblijft, regelmatig last van opgezwollen voeten. Het nieuwe schoeisel bood uitkomst.

Mono Jojoy wist niet dat de vrouw samenwerkte met het Colombiaanse leger. De schoenen waren speciaal geprepareerd. In de schoenzolen zat technische apparatuur die het zijn tegenstanders mogelijk maakte om per satelliet zijn bewegingen nauwgezet te volgen. Toen het leger wist dat de FARC-baas in de nacht van dinsdag op woensdag was opgestaan in zijn betonnen bunkercomplex, werden er dertig bommen van meer dan 500 pond op het kamp gegooid. Daarbij zijn een twintigtal FARC-strijders om het leven gekomen. De lichamen zijn zodanig verminkt dat er tot nu toe maar vier slachtoffers konden worden geïdentificeerd: twee mannen en twee vrouwen.

Colombia verkeert in een jubelstemming na het doden van Mono Jojoy. Colombiaanse kranten zijn verschenen met speciale edities vol details over ‘operatie Sodoma’. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos vergeleek de uitschakeling van de guerrillachef met de vreugde die de westerse wereld zou voelen bij de vangst van Osama bin Laden.

Overigens is er geen informatie bekend geworden over de Nederlandse FARC-strijder Tanja Nijmeijer die voor Mono Jojoy heeft gewerkt. De FAR heeft gisteravond een verklaring uitgegeven waarin ze zeggen de strijd tegen de Colombiaanse overheid te zullen voortzetten. Ze zijn wel bereid te onderhandelen over vrede.