Cohen zit nog met draai van Rutte

VVD-leider Mark Rutte heeft een dag na de ogenschijnlijke mislukking van een rechts kabinet contact gezocht met PvdA-leider Job Cohen om te overleggen over verdere politieke samenwerking.

De formatieonderhandelingen werden opgebroken op vrijdagmiddag 3 september. PVV-leider Geert Wilders had geen vertrouwmeer in het CDA. Een dag later belde Rutte met de PvdA-leider. Drie dagen later bood PVV-leider Wilders alweer aan om de onderhandelingen over een minderheidskabinet van VVD en CDA, gedoogd door de PVV, te hervatten. Rutte ging hier op in, zonder Cohen persoonlijk op de hoogte te stellen van die beslissing. De PvdA-leider is daarover nog steeds ontstemd, zo bevestigen bronnen uit zijn directe omgeving. De stemming tussen de politieke leiders van VVD en PvdA is relevant, omdat het komende minderheidskabinet op zoek zal moeten naar Kamermeerderheden voor beleid dat de PVV niet zal willen steunen.

Een VVD-woordvoerder wijst erop dat Rutte meer fractievoorzitters heeft gebeld. „Rutte heeft die dinsdag daarop bovendien iedereen gepasseerd, ook de koningin.” Dat dit niet de schoonheidsprijs verdient, heeft de VVD-leider toegegeven in het Kamerdebat dat nog diezelfde dag is gehouden, zo voegt de woordvoerder eraan toe.

Mark Rutte zei op de avond na de breuk van plan te zijn de koningin te adviseren hem zelf een conceptregeerakkoord te laten schrijven. Anderen konden daarbij dan aanschuiven. Dit is niet gebeurd omdat de onderhandelingen over een rechts kabinet werden hervat.

Informateur Ivo Opstelten spreekt vandaag met de voorzitters van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO). Het gaat om Annemarie Jorritsma en Jan Franssen. Dit komt voort uit de Code Interbestuurlijke Verhoudingen, waarbij is vastgelegd dat de informateur de provincies en gemeenten consulteert als de bestuurlijke en financiële verhoudingen aan bod komen. Het toekomstige kabinet wil 4 miljard bezuinigen op het openbaar bestuur door te snijden in provincies, gemeenten en waterschappen.

    • Pieter van Os