Alcoholmisbruik?

PSV’er Jonathan Reis werd vorig weekeinde betrapt op rijden onder invloed. Zijn club gaf hem een flinke geldboete. Welke sancties moeten voetbalclubs opleggen bij alcohol- en drugsmisbruik?

Joop Munsterman, voorzitter FC Twente: „Bij ons was dat heel duidelijk met Theo Janssen. Hij werd geschorst, kreeg een boete en een taakstraf opgelegd. Of dat zwaar genoeg is, weet je nooit. We zijn allemaal mensen en we maken allemaal fouten. Mogelijk was het een eenmalige actie maar er is altijd kans op recidive.”

Louis Everard, directeur Vereniging van Contractspelers (VVCS): „Straffen vind ik nogal eenvoudig. Dat straffen worden opgelegd, kan ik heel goed begrijpen omdat voetballers een voorbeeldfunctie hebben. Er moet echter niet louter worden gestraft. Het is goed om ook eens na te gaan hoe alcohol- of drugsmisbruik kunnen worden voorkomen. Onderzoek als club of alcohol- of drugsmisbruik van een speler het gevolg is van een achterliggend probleem en zorg dat herhaling wordt voorkomen. Wanneer het om een incident gaat, zou je als club op de één of andere manier juist ook gebruik kunnen maken van de voorbeeldfunctie van een voetballer. Ik vind dat clubs daar eens op een creatieve manier mee moeten omgaan.”

Jan Mulder, profvoetballer in de jaren 60 en 70: „Uit mijn tijd herinner ik me George Best van Manchester United die aan de drank was, hij was een heel mysterieus figuur. Hij werd wel eens een beetje geschorst en dan bleef hij soms maanden weg om vervolgens weer in dank te worden aangenomen. Manchester was daar niet heel consequent in. Dat was extra moeilijk omdat hij een sterspeler was, die royeer je niet zomaar. Wat dat betreft zijn voetbalclubs redelijk hypocriet. Maar toen ik las dat Reis wederom in de fout was gegaan, was ik even bang dat hij weer cocaïne had gebruikt. Maar voor die paar glazen alcohol moeten ze hem niet gelijk afschrijven. In mijn optiek is hij geen recidivist. PSV moet hem gewoon blijven steunen.”

Cor Hellingman, sportjurist: „Sporters zijn niet anders dan gewone burgers. Atleten sporten in verenigingsverband en zijn langs die weg vatbaar voor sancties. Dat kan leiden tot schorsingen of royementen. Zijn zij ook nog werknemer dan kan de werkgever onder omstandigheden sancties opleggen. Het kan gaan om boetes, tijdelijk op non-actief stellen of ontslag. In alle gevallen zal het gaan om de vraag of een sanctie kan worden opgelegd en zo ja of de opgelegde sanctie proportioneel is. Een sporter weet dat drank en drugs tot de verboden middelen behoren en op de dopinglijst staan. Wordt hij tijdens een wedstrijd betrapt, dan is hij aan de beurt. Geen Formule 1-coureur mag met een slok op achter het stuur zitten. Dan brengt hij anderen in gevaar. Maar een schaker? Of een darter? Daar zitten toch ook een aantal vrolijke innemers tussen. Interessanter vind ik de vraag hoe men buiten wedstrijdverband met het gebruik van zo’n sporter omgaat. Mag een vereniging of een werkgever een sporter al dan niet onverhoeds onderwerpen aan regelmatige tests buiten wedstrijdverband? Is dit niet in strijd met de privacy van de atleet? En kan een werkgever een sporter-werknemer ontslaan als die weigert zich te laten testen?”

Henk Kesler, voormalig directeur betaald voetbal KNVB: „Over het algemeen hebben clubs huisregels wat betreft alcohol- en drugsmisbruik. Bij de ene club houdt dat een schorsing in en bij de andere club een boete. Ik vind dat clubs een grote mate van vrijheid moeten houden in het uitdelen van straffen. Vooral omdat zij de aard van de overtreding het beste kunnen beoordelen, zij kennen de spelers immers het best. Wanneer een speler een avondje gaat stappen, het erg gezellig wordt en hij te veel drinkt, is dat geen probleem als hij de volgende ochtend gewoon weer als een tijger op het veld staat. Het wordt pas serieus wanneer anderen ook in gevaar worden gebracht, dus wanneer iemand met alcohol op achter het stuur plaatsneemt. Maar ik moet zeggen dat ik de straffen die de clubs opleggen over het algemeen zwaar genoeg vind. We hoeven ook weer niet over te gaan op draconische maatregelen.”

    • Shari Kiljan