WNL en PowNed zijn toch rechtse hobby's

Toen Wakker Nederland het publieke omroepbestel enterde, werd gemeld dat alleen de afkorting WNL gebezigd zou worden. Er zouden geen banden meer zijn met De Telegraaf en het was evenmin de bedoeling de zendtijd te laten vullen door redacteuren van die krant.

In de eerste veertien afleveringen van Ochtendspits (WNL) zaten onder meer twaalf gasten aan tafel die werden aangekondigd als dagbladjournalist. Twee van hen werkten voor De Pers en telkens één voor Spits, Metro en nrc.next. De zeven anderen waren redacteuren van de grootste krant van Nederland. Het is het probleem van de andere dagbladen dat ze nog niet zo’n platform hebben weten te creëren om hun eigen mensen in de etalage te zetten.

Er is bij Ochtendspits duidelijk sprake van voortschrijdend inzicht. In de eerste week lichtte een panel van drie hoofdredacteuren van opiniebladen (Vrij Nederland, HP/De Tijd en Opzij) op woensdag hun spraakmakende stukken toe. Wat een leuk en verfrissend initiatief, dacht ik.

De twee volgende woensdagen hadden ze plaatsgemaakt voor drie roddeljournalisten, onder wie Wilma Nanninga van de eigen Showpagina, die de laatste affaires van BN’ers becommentarieerden.

Ook die andere nieuwe zendgemachtigde uit de schoot van het Telegraaf-concern, PowNed, valt na een verrassende eerste week terug op oude succesnummers van website GeenStijl.

Sterverslaggever Rutger Castricum is goed in het jennen van autoriteiten en woordvoerders. De makke van PowNews is dat de meeste bobo’s wel het lesje van Ella Vogelaar hebben geleerd. Brutale vragen negeren, hautain doen of weglopen werkt averechts. Als je beleefd antwoordt en jezelf blijft, heb je kans dat het niet eens wordt uitgezonden, want inhoud is niet zo interessant voor de doelgroep.

Met enige moeite werden slachtoffers gevonden die het klappen van deze zweep nog niet kenden. Woordvoerders van de gemeente Dronten en van politieregio Drenthe werden boos om de impertinentie, hielden een rode plastic map voor hun hoofd of lieten weten dat ze dit „onprofessioneel mediagedrag” vonden.

PowNews had ook beet bij de Romafamilie die door de gemeente Utrecht was gehuisvest in een groot leegstaand huis langs de A2. Die was evenmin bekend met het Vogelaartje, schold tegen de camera en dreigde met een bezemsteel. Het fragment kan niet genoeg herhaald worden, in combinatie met het schande roepen over deze linkse hobby van burgemeester Wolfsen (PvdA). Er stonden immers drie Mercedessen voor de deur en zulke buitenlanders verdienen geen villa van onze belastingcenten, vindt PowNews.

    • Hans Beerekamp