Wie is erger?

De Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) wil een groep Israëlische burgemeesters niet ontvangen tijdens een studiereis. Een aantal van hen is burgemeester van nederzettingen in bezet gebied en daar wil de VNG zich niet aan verbinden. Tot zover het incidentje. Maar het gaat wel over Israël. Dus analyseert Rosanne Hertzberger nauwkeurig in haar column (Opinie, 22 september) of de waardemeetlat wel eerlijk gehanteerd wordt. Want moeten we de Russische ambassadeur dan ook niet op het matje roepen over de vele verdwijningen in Tsjetsjenië?

Het vergelijken lijkt een onbeheersbare reflex te zijn als Israël ter sprake komt. Toen er een discussie oplaaide over een eventuele boycot van de Olympische Spelen in China wegens mensenrechtenschendingen werd Noord-Korea toch ook niet automatisch van stal gehaald voor een ‘wie is erger’?

Susan Goorden

Rotterdam

Brieven en opiniestukken kun je sturen naar: opinext@nrc.nl

    • Susan Goorden