Westen loopt weer weg bij Iraanse rede

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft zich gisteren in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York opnieuw de woede op de hals gehaald van een aantal westerse landen. Ahmadinejad zei in zijn toespraak dat de Amerikaanse regering volgens de meeste mensen zelf achter de terreuraanslagen van 11 september 2001 zat. Dat leidde tot het weglopen van de delegaties van de Verenigde Staten en enkele tientallen bondgenoten, waaronder Nederland.

Ook vorig jaar liepen de vertegenwoordigers van een aantal landen weg tijdens de toespraak van de Iraanse president. Toen gebeurde dat nadat hij Israël een „onmenselijke politiek jegens de Palestijnen” en het bedrijven van „genocide” had verweten.

Gisteren zei president Ahmadinejad dat er drie theorieën zijn over de aanslagen van 9/11, waaronder de opvatting dat de Amerikaanse regering er destijds een impuls mee wilde geven aan de kwakkelende economie. Ook zou de regering van toenmalig president Bush er haar greep op het Midden-Oosten mee hebben willen vergroten, om zo „het zionistische regime” te helpen. Een woordvoerder van de Amerikaanse missie bij de Verenigde Naties noemde de uitspraken „weerzinwekkend en misleidend”.

De Amerikaanse president Barack Obama, die eerder op de dag de Algemene Vergadering toesprak, zei dat hij blijft openstaan voor een diplomatieke oplossing van het conflict met Iran over het Iraanse nucleaire programma. Verder vroeg Obama om steun voor het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen.

„Als we hier volgend jaar weer samenkomen”, zei hij, „kunnen we een akkoord hebben dat zal leiden tot een nieuw lid van de Verenigde Naties: een onafhankelijke Palestijnse staat, die in vrede leeft met Israël.” Tot dusverre hebben de onderhandelingen nog niets opgeleverd.