Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over een ‘kritische’ burger in Groningen die als enige persoon in Nederland een ambtenarencontactverbod opgelegd heeft gekregen. Portret van bassist Hein van de Geyn die stopt met muziek. De muzikant, die speelde met Toots Thielemans, Chet Baker en Lee Konitz, gaat in Zuid-Afrika een resort beginnen. Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken. Verslag over de dreigende bezuinigingen in de kunstsector. In de Balie in Amsterdam spreken kunstenaars zich vandaag uit over de korting. Ook een reportage over de voorstelling In Blessuretijd, een co-productie van FC Twente Scoren en Rabotheater Hengelo. Een theaterspektakel voor en door bewoners van een aantal Twentse wijken. Ned. 2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Voormalig VVD-politicus Frank de Grave over de kunstbezuinigingen. PVV-Kamerlid Martin Bosma licht zijn nieuwe boek De schijnelite van de valsemunters toe. Ned.2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Pieter Kramer en Arjan Ederveen over hun sprookjesfilm Lang & Gelukkig, illusionist Hans Klok over zijn nieuwe show in Carré. Jungle by Night speelt muziek geïnspireerd door Afrikaanse stromingen zoals Nigeriaanse Afrobeat tot en met de Ethiopische jazz. Jort Kelder is tafelheer. Ned.3, 19.30-20.25u.

MaDiWoDoVrijdagShow. Cornald Maas vertelt over zijn boek Uit Elkaar, gesprekken met kinderen van gescheiden ouders, de Jamaicaans-Iraanse zangeres Rox (Roxanne Tataei) zingt een lied. Ned.3, 22.00-22.50u.

Pauw & Witteman. Erwin van Lambaart, directeur van Joop van den Ende Theaterproducties, maakt zich boos over de voorgenomen bezuinigingen in de kunstwereld. Ned.1, 23.00-23.55u.

The Rob Brydon show. Amusementspraatprogramma, gepresenteerd door de komiek Rob Brydon uit Wales, met als gasten de acteur en schrijver James Corden, stand-up comedian Carly Smallman en Mark Ronson, die ook een lied zingt. BBC 2, 23.00-23.30u.

informatief

De wandeling. Nieuwe serie wandelingen waarin presentatrice Hella van der Wijst tijdens een wandeling luistert naar een levensverhaal. Annemarie Postma (41) is bekend van foto’s in Playboy als eerste Europese fotomodel in een rolstoel én van haar vele spirituele boeken als The Deeper Secret en Zielseigenwijs. Zij vertelt over haar leven en over een spannende wending op haar 38ste. Ned.2, 18.25-18.55u.

Altijd wat. Opinieprogramma. Filosoof en literatuurdeskundige Stine Jensen geeft in een gesprek met presentatrice Ghislaine Plag haar visie op het eten van appels voor de gezondheid, de 24-jarige Turkse Birsen Basa heeft boeken geschreven over de moeizame relatie tussen de afwijking autisme en de Turkse cultuur, de angst voor een ‘islamitische tsunami’ wordt geëvalueerd, oud-minister Ronald Plasterk neemt deel aan een persoonlijk gesprek en tuintherapeut Annette Beerens vertelt over haar behandeling van mensen met een burn-out of een psychose. Ned.2, 20.55-22.00u

cultuur

Tien korte films. Het filmproductiefonds Kort! bestaat tien jaar. Isolde Hallensleben praat met makers van tien korte films die in de uitzending zijn te zien: Arie, Caresse, Kus, Pivot, Val dood!, Zwemparadijs, Juli, Met je mooie haren, Vaderdag en Sunset from a rooftop (winnaar Gouden Kalf Korte Film 2009). Ned.2, 22.55-01.05u.

Aspekte. Reportage over de populaire Duitse bokser Henry Maske (1964) die de bokslegende Max Schmeling (1905-2005) gaat spelen in een film, het verhaal van Auma Obama over zijn broer, de president van de Verenigde Staten, de Duitstalige Roemeense schrijfster Herta Müller, Nobelprijswinnares, over haar vriendschap met Oskar Pastiors, een Roemeens-Duitse schrijver die voor de Roemeense geheime dienst heeft gewerkt. Ook aandacht voor Ken Follets nieuwste boek Fall of Giants en voor de fototentoonstelling in Berlijn van Peter Lindbergh, fotograaf van supermodellen. ZDF, 23.00-23.30u.

The review show. Cultureel discussieprogramma over kunst en cultuur. Kirsty Wark praat met intellectuelen over de nieuwe film Eat, Pray and Love, waarin Julia Roberts een hoofdrol speelt, en over andere culturele hoogtepunten van de afgelopen week. Ook met een verrassend muziekoptreden. BBC 2, 0.00-0.50u.

amusement

Neonletters. Satirisch sketches, die zich afspelen in en om de duistere krochten van taxicentrale Taxi Vito. Naast verschillende chauffeurs en een dubieuze directeur zijn Mandy en Lisa te zien die lopen te bellen, Jos en Marleen die proberen assertief te zijn, en Simon met zijn nieuwe kraker Oost west thuis best. Met Dennis van der Ven en Jeroen van Koningsbrugge. Ned.3, 21.20-21.50u.

Lange Nacht der Kleinkunst. Registratie van cabaret-optredens tijdens het 3satfestival 2010 dat van 4 tot 11 september werd gehouden in Mainzer Lerchenberg, het nieuwste stadsdeel van de Duitse stad Mainz. Met Volker Pispers und Gäste, Florian Schroeder (Seitensprung-Spezia), Rainald Grebe (Das Hongkongkonzert) en Der Familie Popolski (From Zabrze with Love). ZDF, 0.50-4.05u.