Vleesjurk

Gérard de Nerval maakte op een Parijse boulevard een wandelingetje met een levende kreeft. Ik heb wel een vermoeden van zijn motief. Het is een heel werk, zo’n beest met zijn gepantserde lichaam, zijn poten en scharen ongeschonden uit het aquarium te tillen, dan een riempje om zijn kop te bevestigen, ermee de straat op te gaan en aan het lopen te krijgen. Had hij dat er allemaal voor over om het dier een beetje frisse lucht en lichaamsbeweging te geven? Nee. Hij rekende erop dat de mensen verbluft zouden blijven staan en denken: Heee! Kijk daar eens. Dat is die belangrijke schrijver. Altijd heeft die man weer iets nieuws.

Dat is in ieder geval gelukt. Dankzij de kreeft leeft hij voort. Meer dan een eeuw later wordt hij genoemd in een Nederlandse krant, dankzij de kreeft. En ook omdat de 24-jarige Amerikaanse kunstenares Stefani Germanotta die zich Lady Gaga noemt bij de uitreiking van de MTV Video Music Awards in een jurk van vlees verscheen. Gaga is Frans voor geschift, dement. De Nederlandse Van Dale noemt als synoniem: knettergek. De jurk bestond, zo te zien, uit aan elkaar genaaide lappen biefstuk, karbonaden met vetrandjes. Er zat ook een sleepje van bloederige repen aan. En ze had een hoedje op, een flinke biefstuk waarvan een lapje over haar voorhoofd hing. Lokken grijs geverfd haar hingen langs haar wat triest kijkende gezicht. Ze had haar nagels blauw geverfd. Het geheel van haar verschijning was bedoeld als protest tegen de onderdrukking van homo’s in de Amerikaanse strijdkrachten.

Zoals dat het geval is met de kreeft, zo is het met deze jurk. Ten eerste zal het ook weer een flinke inspanning kosten om al dat vlees tot een jurk aan elkaar te naaien. Het aantrekken lijkt me evenmin eenvoudig. En het zal geen pretje zijn, die kleffe troep op je vel. Maar je moet er iets voor over hebben als je de discriminatie van de militaire homo’s wilt bestrijden. Alleen, hoe kan het publiek het verband zien? Heeft Lady Gaga, nadat ze in haar vleesjurk de aandacht van de wereld had getrokken, een vlammende toespraak gehouden? Het kan zijn, maar ik heb er niets van gehoord, noch over gelezen. Als ik de bedoeling niet had gekend, zou ik misschien hebben gedacht dat ze een nieuwe manier had gevonden om het vegetarisme te propageren, als de Amerikaanse afgezant van Wakker Dier. De actie van deze beweging met radiospotjes tegen de Kiloknallers van C1000 heeft in ieder geval geholpen. Laten we voor Lady Gaga en die soldaten er het beste van hopen.

Artikel 1 van de Grondwet voor onze eigentijdse westerse samenleving, niet alleen de kunstenaars maar iedereen, is geformuleerd door Andy Warhol. Er komt een tijd, zei hij, waarin iedereen er recht op zal hebben een kwartier wereldberoemd te zijn. Die tijd is al ruimschoots aangebroken. Je ziet het op de televisie als er een of andere Bekende Persoonlijkheid wordt gefilmd en omstanders, ook, of vooral, kleine kinderen, hun hoofd voor de camera steken en gekke bekken trekken.

Het klinkt wat pessimistisch maar zo is het niet bedoeld. Er zijn ook nu genoeg kunstenaars die met talent en oorspronkelijkheid prachtig werk maken. En dan is er die andere categorie waarvan eigenlijk een plaatsje in het Guinness Book of Records het hoogste doel is. Wie heeft de meeste diamanten op een menselijke schedel geplakt? Wie heeft het grootste aantal kilo’s vlees tot een jurk vermaakt?

Op die manier ga je inderdaad ook de eeuwigheid in.

    • H.J.A. Hofland