Tweede man FARC gedood in Colombia

De Colombiaanse strijdkrachten hebben bij een luchtaanval en een grondoffensief de nummer twee van de linkse rebellenbeweging FARC gedood. President Manuel Santos noemde de dood van commandant Jorge Briceño, beter bekend als Mono Jojoy, de grootste slag tegen de FARC in haar geschiedenis.

Bij de tweedaagse aanval in de regio La Macarena zijn ongeveer twintig rebellen gedood, hebben bronnen binnen de strijdkrachten gemeld. Minister van Defensie Rodrigo Rivera omschreef Jojoy’s junglekamp als een complex van 300 meter lang met tunnels en een betonnen bunker. De luchtaanval zou mogelijk zijn geworden door zes maanden van inlichtingenwerk naar aanleiding van informatie van een overloper. Het lichaam van Jojoy is gisteren door militairen geïdentificeerd.

Binnen het zevenkoppige secretariaat van de FARC, de hoogste leiding, stond Jojoy onder topman Guillermo León Sáenz, alias Alfonso Cano. Jojoy voerde het bewind over het oostelijke en zuidelijke blok van de rebellenbeweging en was de facto militair leider. Zijn medestrijders hadden hem vernoemd naar een soort gladde worm die zij in de jungle eten, wegens zijn vermogen om uit gevangenschap te ontsnappen. De regering van Colombia had 2,7 miljoen dollar uitgeloofd voor Jojoy, die wordt verdacht van honderden moorden en ontvoeringen. In de Verenigde Staten stond er een prijs van vijf miljoen dollar op zijn hoofd.

Bij een luchtaanval in 2008, net over de Ecuadoriaanse grens, kwam de toenmalige nummer twee van de FARC, Raúl Reyes, om het leven. Eerder deze week werd bij een offensief nabij de grens met Ecuador de hoge FARC-strijder Sixto Antonio Cabana gedood. Cabana zat meer dan 25 jaar bij de FARC en was verantwoordelijk voor de productie en export van grote hoeveelheden cocaïne.

De FARC is volgens regeringsstatistieken sinds het offensief van de vorige president Álvaro Uribe in 2002 gehalveerd tot ongeveer 6.000 tot 8.000 strijders.

Het Colombiaanse weekblad Semana en een freelancejournalist in het gebied meldden gisteren dat de Nederlandse Tanja Nijmeijer bij Jojoy in het kamp was ten tijde van de aanval. Volgens Ruiz is het onzeker of zij wist te ontkomen. Nijmeijer is al jaren ingelijfd bij de FARC, en werd in 2007 bekend nadat haar dagboeken waren gevonden na een bombardement op een rebellenkamp. Zij zou enige jaren als persoonlijk assistent en vertaler hebben gewerkt voor Jojoy. Vorige maand meldde de Colombiaanse krant El Tiempo op gezag van bronnen rond de FARC dat zij is overgeplaatst na zware bombardementen op zijn eenheid.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vandaag dat er momenteel geen aanwijzingen zijn dat Nijmeijer is omgekomen. De meeste lijken zijn inmiddels geïdentificeerd. (AP, Reuters, AFP, ANP)