Tellen in Frankrijk

Hoeveel Fransen demonstreerden gisteren tegen de pensioenenhervorming van president Sarkozy? Drie miljoen waren het er, zeggen de vakbonden. 997.000, zegt de politie.

Demonstraties gaan in de Franse media gepaard met een bataille des chiffres – een strijd om de cijfers. Ditmaal was vooral de vraag: waren het er meer dan bij de demonstratie op 7 september? Duidelijk meer, zeggen de bonden. „Een aanzienlijke daling”, aldus het Elysée-paleis van Sarkozy.

Waarom zijn de verschillen in telling zo groot? Zowel agenten als vakbondsleden staan langs de route en turven groepen demonstranten. De politie telt alléén de mensen op straat, niet die op de stoep. En zij gaat uit van minder demonstranten per oppervlakte-eenheid dan de bonden.

En dan de afronding nog. Die is in hoge mate politiek – waarschijnlijk aan beide zijden.