Systemen Siemens doelwit van virus

Een computervirus heeft de softwaresystemen van een onbekend aantal energiecentrales, pijpleidingen en andere fabrieken geïnfecteerd. De Duitse elektronicagroep Siemens bevestigde vanochtend tegenover het Franse persbureau AFP dat de aanval is gericht op Siemens-software en dat zeker vijftien bedrijven zijn getroffen. „Maar dat heeft voorlopig nog niet voor problemen gezorgd bij die bedrijven”, aldus een woordvoerder. In elk van de vijftien gevallen werd het virus weer verwijderd.

De computerworm Stuxnet maakt gebruik van een lek in het besturingssysteem Windows om vervolgens het Siemens-programma over te nemen. Computerexperts spreken over een nieuwe fase in de cyberoorlog. Stuxnet is volgens hen het eerste virus dat niet alleen software infecteert, maar het beheer over een deel van de installaties overneemt, gericht op de uiteindelijke uitschakeling van het bedrijf.

Op een conferentie in het Amerikaanse Maryland had de Duitse computerexpert Ralph Langer eerder deze week geopperd dat het om een aanval kon gaan op de nucleaire installaties van Iran. Dat lijkt onwaarschijnlijk, omdat de Iraanse overheid geen beroep doet op de technologie van Siemens.

Experts vertellen vandaag in de Financial Times dat de kennis van de makers van het virus erg groot is en dat de organisatie over voldoende financiën moet beschikken. Gedacht wordt aan overheden, geheime diensten of een goed gefinancierd terreurnetwerk.

„Dat dit het eerste directe cyberwapen is, is niet langer onderwerp van speculatie. De enige vraag is wie hier wie aanvalt”, aldus de Amerikaanse expert Joe Weiss in de Britse zakenkrant. „Dit is zeker meer dan gewone industriële spionage”, aldus James Lewis van het Amerikaanse Centrum voor Internationale en Strategische Studies tegen AFP.

Volgens Siemens is de worm bij de vijftien getroffen bedrijven dankzij een antivirus verwijderd zonder dat er schade is toegebracht aan de installaties. In samenwerking met Microsoft zou ook het lek in het besturingssysteem zijn gedicht.

Sinds begin september heeft Siemens geen meldingen meer gekregen over aanvallen met de computerworm Stuxnet. De eerste meldingen over het virus kreeg Siemens in juni.