SELECTIE Theater

Cirque Éloize

Zoetermeer, Arnhem, etc. Cirque Éloize rekent zich tot de nouveau cirque-stroming: acrobatisch theater met een ietwat poëtische sfeer, zonder piste en zonder dieren. Éloize verruilt de uitbundige opsmuk van Cirque du Soleil voor de stijlvolle eenvoud van een spel van licht en donker, met een zwartbruine aankleding en een bijna laconieke presentatie. De voorstelling heet Rain – en in de finale begint het inderdaad te regenen.

Tournee t/m 10 nov. Inl: ruuddegraaf.nl

De grote mond

Den Bosch, Groningen etc. Valentijn Dhaenens – bekend van De helaasheid der dingen – speelt een aantal historische speeches na, van de Griekse filosoof Socrates tot nazi-minister Goebbels, generaal Patton en de Amerikaanse president Bush. In Nederlandse raadzalen en auditoria staat hij achter zeven microfoons, steeds een plaats opschuivend als een andere spreker aantreedt. Tussendoor zingt hij a capella liedjes. De toespraken hebben twee dingen gemeen: dat ze geschiedenis schreven én dat ze van idealistische leiders zijn. Dhaenens breit de speeches aaneen tot een muzikaal stemmenspel. Op grootse wijze brengt hij een ode aan de retorica.

Tournee t/m 29 okt. Inl: skagen.be.

Antigone en familie

Arnhem Voor Toneelgroep Amsterdam bewerkte regisseur Thibaud Delpeut (1978) drie Griekse tragedies van Sofokles tot één geheel. Antigone – over de trouwe zus die de toorn van de koning wekt door haar broer te begraven – is het raamwerk, met flashbacks naar de twee delen Oidipous – over haar vader die per ongeluk met zijn moeder trouwde. Wederom toont Delpeut zich een groot talent dat krachtig en met allure een stevig stuk in elkaar zet. Bijzonder is de rol van koning Kreon. Jacob Derwig speelt hem als een zwakke heerser die niet kan vertrouwen op zijn natuurlijk gezag en zich daarom onwrikbaar opstelt.

24-25 sept Schouwburg Arnhem. Inl: schouwburg-arnhem.nl

Into the Woods

Den Haag etc. Exquise kamermusical waarin Sondheim diverse sprookjesfiguren met elkaar verknoopt in een vernuftige intrige met stijlvolle songs. Sondheim laat zien hoe het verder gaat met Assepoester en de anderen na het sprookje. De sleur doet zijn intrede, de prins krijgt een ander.

Tournee t/m 3 okt. Inl: m-lab.nl.