SELECTIE Muziek

Reinbert de Leeuw. Foto Willem Sluyterman van Loo Amsterdam, 18 april 2009. Repetitie voor de opera Adam in ballingschap van De Nederlandse Opera. Het stuk zal op 5 juni zijn wereldpremiere beleven in Amsterdam. Reinbert DE REEUW (dirigent). Foto: Willem Sluyterman van Loo

Bruckner en Beethoven

Rotterdam Het Rotterdams Philharmonisch Orkest opent haar concertseizoen met het Vioolconcert van Beethoven en de Zevende symfonie van Bruckner. Solist is Renaud Capuçon, het orkest staat onder leiding van chefdirigent Yannick Nézet-Séguin.

24 en 25 sept, De Doelen. www.rpho.nl

ZaterdagMatinee

AmsterdamDe Messages van de Engelse componist Jonathan Harvey, die Reinbert de Leeuw in 2008 dirigeerde in Berlijn, heeft als enige tekst de namen van engelen. In de ZaterdagMatinee wordt deze voor de eerste keer in Nederland uitgevoerd, met Edward Caswell als koordirigent, dirigent James Gaffigan en tenor Daniel Behle. Daarnaast brengen het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor Eine Faust-Symphonie van Liszt.

25 sept, 14u15, Concertgebouw. Inl www.concertgebouw,nl

Meesterpianisten

AmsterdamDrie meesterpianisten lossen elkaar af tijdens één concert: Marc Copland, Eric Watson en Matthew Shipp. Marc Coplands spel is intiem en poëtisch. In de muziek van Eric Watson ontmoet de gestroomlijnde elegantie van Duke Ellington de grilligheid van klassiek componist Charles Ives. En Matthew Shipp gebruikt eigen composities en standards als vertrekpunt voor turbulente improvisaties.

26 sept, 20u15 Muziekgebouw aan ’t IJ. Inl www.muziekgebouw.nl

PVT

Amsterdam Dit Australische electro-rocktrio maakt experimentele muziek die goed te volgen blijft door de aandacht voor melodie. Hun nieuwe derde album Church With No Magic is net uit en dat bevat onder meer onheilszwangere geluidscollages met scheurende en suizende synthesizers en hard timmerende drums (‘Crimson Swan’) en melodische rock met ontregelende elektronica en vocalen (‘Window’). Voor wie het avontuur niet schuwt.

25 sept., 22.00 uur, Paradiso. Inl. www.paradiso.nl

KRS ONE

Tilburg/ Amsterdam Stap in de wereld van hiphoplegende Lawrence Parker, beter bekend als Knowledge Reigns Supreme Over Nearly Everyone. De voormalig rapper van Boogie Down Productions is al bijna twintig jaar solo en sterk in geëngageerde teksten en old school hiphop.

25 sept, 013, Tilburg, 19.30 uur en 26 sept. Melkweg, Amsterdam, 21.00 uur.