Selectie Film

scene uit de film About Elly (2009) FOTO: Amstel Film

voor meer informatie zie nrc.nl/film/cultuuragenda

waardering:

slecht

onvoldoende

voldoende

goed

uitmuntend

Un homme qui crie

Regie: Mahamat-Saleh Haroun.

Het zwembad met witte parasollen van een luxe hotel is de glamourwereld waar de oude badmeester Adam heer en meester is. Een koninkrijk dat de zwemkampioen Midden-Afrika 1965 tot een bevoorrecht man maakt in de stoffige Tsjaadse hoofdstad N’Djaména. Maar de wereld verandert. Het hotel komt in Chinese handen, de nieuwe manager madame Wang haalt de bezem door de oude garde en degradeert Adam tot portier. Het zwembad is voortaan het domein van Abdel, thuis gehoorzame zoon, in het hotel plots rivaal. Un homme qui crie is een oedipaal noodlotsdrama over rivaliteit tussen wegkwijnende vaders en opkomende zoons. Maar ook over corruptie en het opportunisme van Afrikaanse leiders, over de spanning tussen familiebanden en de modderige lokale realiteit.

In 5 bioscopen.

Nederlands Film Festival

Tirza naar de roman van Arnon Grunberg is de openingsfilm van het Nederlands Filmfestival. Nog midden in de economische crisis komt de film van regisseur Rudolf van den Berg over een overbodig geworden uitgever, echtgenoot en vader misschien wel op een nog beter getimed moment dan het bekroonde boek vier jaar geleden. Met: Gijs Scholten van Aschat, Sylvia Hoeks, Johanna ter Steege. Verder ruim 80 films en documentaires, talkshows, zwijgende films over Gerrit Rietveld met live muziek en NRC redacteur Hans Beerekamp belicht met korte films en fragmenten overleden filmpersoonlijkheden. Ook is er re:visie, Van pixel tot pluis, een expositie, live performances en filmvertoningen over de raakvlakken tussen film, technologie en beeldende kunst.

T/m 1 okt. Inl www.filmfestival.nl

About Elly

Regie: Asghar Farhadi

Vergeleken met veel Iraanse films die in het Westen worden vertoond, is About Elly (Darbaraye Elly) uiterst toegankelijk en laagdrempelig. Zijn vierde film concentreert zich op de perikelen van een groep volwassenen, deels studievrienden (drie echtparen en de ongetrouwde Elly en Ahmad die aan elkaar gekoppeld moeten worden) uit de Iraanse middenklasse die voor een vakantie naar de Kaspische Zee gaat. De verdwijning van Elly brengt alles in een stroomversnelling.

In: Amsterdam, Den Haag, Leeuwarden, daarna toernee.

Submarino

Regie: Thomas Vinterberg

De menselijke behoefte aan tederheid, intimiteit, voor iemand zorgen: daar gaat het om in het Deense melodrama Submarino. De film is gebaseerd op een roman van Jonas T. Bengtsson over twee broers die graag goed willen zijn, maar na hun gedeelde trauma wegzinken in zelfdestructie. Nick is boos, gesloten en agressief, Martin verdooft zijn gevoelens met heroïne. Een loodzwaar drama, geworteld in de Scandinavische traditie van familieleed, maar met een on-Scandinavisch optimistische visie op de menselijke natuur.

In 15 bioscopen.