SELECTIE Diversen

Play van Abbe: 'Verzamelen' tijdens de Museumnacht in Eindhoven.

Museumnacht

Eindhoven In het Van Abbemusuem is het zaterdagavond tussen 17u en 02u Museumnacht. ‘s Middags wordt de expositie Verzamelen in de serie Play Van Abbe geopend en workshops en optredens gaan ook over verzamelen. Er wordt ook live muziek gemaakt en gedanst bij kunstwerken uit de verzameling, er zijn rondleidingen en een poetry slam.

Inl www.museumnacht.vanabbemuseum.nl

Kunstenaarsgesprekken

Utrecht In een nieuwe editie kunstenaarsgesprekken op zondag 26 september 15u in het Centraal Museum gaat directeur Edwin Jacobs in gesprek met kunstenaar Charles Donker (1940). De Utrechtse kunstenaar specialiseerde zich in etsen met een grote voorliefde voor de natuur; in het museum is t/m 2 januari ook een uitgebreid overzicht te zien van Donker samen met zijn vriend Peter Vos.

Res: rondleidingen@centraalmuseum.nl.

Alternatieve troonrede

Nijmegen Bas Heijne, columnist van NRC Handelsblad, spreekt maandag 27 september 20u in de Radboud Universiteit een alternatieve troonrede uit. In een betoog over een land dat in staat van ontbinding lijkt te verkeren, ontvouwt hij zijn visie op de toekomst. Paul Sars, hoogleraar Duitse taal en cultuur, reageert op de alternatieve troonrede en gaat met Bas Heijne in discussie.

Res www.ru.nl/sp/troonrede

Vormgever van een tijd

Utrecht In de serie Rietveld Revisited spreekt Dr. Hetty Berens (curator Nederlands Architectuurinstituut en conservator Huis Sonneveld) maandag 27 september 20u over ‘Rietveld & architectuur, van stoel tot Rietveldhuis’.

Res niet nodig. toegang gratis. Inl www.rietveldjaar.nl

De Islam en het Westen

Leiden De Iraans-Amerikaanse journalist en godsdienstwetenschapper Reza Aslan geeft vier lezingen over de islam in het Westen. In zijn boeken vertelt Aslan over de islam in de moderne wereld. Hij maakt onderscheid tussen religie en geloof en geeft inzicht in de historische context van het terrorisme. Lezingen op 28 september (Universiteit Leiden), 29 september (Erasmus Universiteit Rotterdam) , 30 september (Universiteit van Amsterdam) en 1 oktober (Islamitische Universiteit Rotterdam).

Inl www.eutopia.nl

GrensWerk

Enschede In het jaarlijkse kunstenfestival GrensWerk gaan theater, muziek, beeldende kunst en architectuur in elkaar op. Er zijn voorstellingen, exposities en ontmoetingen. Zo leest Anna Enquist in het Piano pavilion voor uit haar roman Contrapunt, gebaseerd op de Goldbergvariaties van J.S. Bach; Ivo Janssen voert dit werk integraal uit.

Inl www.GrensWerk.nl

Haagse bouwwerken

Den Haag Architect H.P. Berlage(1856-1934) vond zijn Gemeentemuseum in Den Haag zijn meest geslaagde bouwwerk. Maar hij was ook bouwmeester van de verzekeringsmaatschappij ‘De Nederlanden van 1845’, kantoorgebouwen aan de Raamgracht en het zogenaamde ‘Henny-huis’ aan de Scheveningseweg. Op een fietstocht langs de Haagse bouwwerken van Berlage op 25 september 11u is zijn liefde voor het ambacht en toegepaste kunst goed te zien.

Start: Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41. Inl www.nivon-zuid-holland.nl.

Avondwandeling

Santpoort Precies een uur voor zonsondergang begint zaterdag 18u30 een avondwandeling door Nationaal Park Duin en Kruidberg. In het laatste licht van de dag is er grote kans om reeën, grote grazers en een paar late vlinders te zien. Als de schemering is ingevallen scheren er zeker ook vleermuizen voorbij.

Start: informatiepaneel, parkeerplaats van de ingang Duin en Kruidberg, Duin en Kruidbergerweg. Res www.npzk.nl

Herfstexcursie

Rotterdam De herfst is een goed jaargetijde om het Eiland van Brienenoord te ontdekken. In het bosrijke deel zijn veel zangvogels te zien zoals het goudhaantje. Op zondag 26 september om 14u is er een herfstexcursie naar het eiland, een groene oase onder de Van Brienenoordbrug.

Res www.zuidhollandslandschap.nl

Stripdagen

Houten Het duurste Nederlandstalige stripboek uit 1952, De vrolijke avonturen van Doris Dobbel (14.000 euro) van de Vlaamse auteur Marc Sleen, is dit weekend te bekijken op De Stripdagen. Veel Nederlandse en Belgische stripuitgevers, stripwinkels en striporganisaties hebben een stand op de beurs en meer dan 200 stripmakers zullen tijdens De Stripdagen hun nieuwste albums signeren.

Van 10-17u. Inl www.destripdagen.nl

Alexander de Grote

Amsterdam Vincent Boele, conservator Hermitage Amsterdam, vertelt in het auditorium op zaterdag 14u over de totstandkoming van de expositie De onsterfelijke Alexander de Grote, de mythe, de werkelijkheid, zijn reis, zijn erfenis. Ook zijn er op zaterdag (12u en 14u) en zondag (14u) instaprondleidingen.

Toegang gratis op vertoon van een toegangsbewijs. Inl ww.hermitage.nl