Selectie Beeldende Kunst

Christian Schad: 'Maika' (1929) in de Kunsthal

Realisme

Rotterdam Feest der Herkenning heet het overzicht in de Kunsthal met werk van kunstenaars die de afgelopen 150 jaar de werkelijkheid weergaven: op doek, in sculpturen, in foto’s of als videoprojectie. Er zijn levensechte figuren van beeldhouwers als John de Andrea, landschappen van fotograaf Michael Reisch, vrouwenportretten van Christian Schad uit het Interbellum en technisch perfecte fotoportretten van Thomas Ruff uit de jaren tachtig. Ook is er werk Jean-François Millet, Walker Evans, Edward Hopper, Richard Estes, Duane Hanson en Nederlandse kunstenaars als Carel Willink, Rineke Dijkstra en Aernout Mik.

T/m 16 jan, Museumpark, Westzeedijk 341. Di-za 10-17u, zo 11-17u.

Ideaalbeelden

Arnhem ‘De maatschappij creëert een ideaalbeeld waaraan iedereen moet voldoen. Je moet mooi, succesvol en perfectionistisch zijn, alles onder controle hebben, dat dicteren de media’, aldus kunstenaarsduo en tweeling Liesbeth en Angelique Raeven. Sinds 2000 ensceneren zij situaties waarin de westerse vrouwelijke en mannelijke schoonheidsidealen en daarmee samenhangende consumptiepatronen aan de kaak worden gesteld. Hun video- en fotowerken, tekeningen en collages in Museum voor Moderne Kunst Arnhem leggen genadeloos de obsessie met het perfecte, modieuze lichaam vast, evenals de manier waarop vrouwelijke en mannelijke ideaalbeelden worden gebruikt in marketingstrategieën.

T/m 28 nov, Utrechtseweg 87, Arnhem. Di-vr 10-17u, za-zo 11-17u.

Madness of King George

Haarlem Tussen 1760 en 1830 verscheen in Engeland bijna elke dag een spotprent. Tekenaars als Bunbury, Gillray, Rowlandson en Cruikshank namen alles op de korrel wat in die tijd actueel was. De tekenaars vergrootten iedere onregelmatigheid uit het politieke en dagelijkse leven: gulzige vorsten met dikke buiken, ongemanierde burgers of ijdele dames met bizarre jurken. Vooral het Engelse koningshuis moest het ontgelden. Elke stap van de Engelse koning George III en zijn vrouw werd gevolgd; hij werd met een bol vissenhoofd weergegeven en zij met ingevallen wangen. Teylers Museum toont een selectie uit de spotprenten op de expositie The Madness of King George.

T/m 2 jan Spaarne 16. Di-za 10-17u. zo 12-17u.

Beeldverhalen

Amsterdam Eén van de beroemdste foto’s van Johan van der Keuken (1938-2001) is een dansscène op het Ile St. Louis in Parijs, gefotografeerd tijdens de viering van ‘Quatorze Juillet’ in 1958. De foto werd voor het eerst gepubliceerd in het boek Paris mortel (1964). In het archief van Van der Keuken bevonden zich nog 32 andere negatieven genomen op dezelfde dag en plek. Deze nooit gepubliceerde foto’s zijn nu op de expositie Johan van der Keuken - Beeldverhalen in FOAM, Fotografiemuseum Amsterdam, te zien. De serie toont de ontstaansgeschiedenis van de bekende foto en vertelt over de werkwijze van Van der Keuken. Ook worden er films van hem vertoond.

T/m 8 dec, Keizersgracht 609. Dag 10-18u, do en vr tot 21u.

Verzamelen

Eindhoven Wat betekent het om kunstwerken samen te brengen en te bezitten? Het derde deel van Play Van Abbe gaat over verzamelen. Het Van Abbemuseum laat zien wat een verzamelbeleid zegt over de tijd waarin de verzameling tot stand komt. Op de expositie wordt de verzameling van het Van Abbemuseum ook vergeleken met verzamelingen en archieven die door kunstenaars zijn aangelegd. Zij gebruiken zulke verzamelingen om een beeld te kunnen scheppen van de sociaal-maatschappelijke situatie waarin ze leven.

T/m 30 jan, Bilderdijklaan 10. Di-zo 11-17u, do tot 21u.

Kunst voor de Camera

Amsterdam Fotograaf Vincent Mentzel neemt na veertig jaar te hebben gefotografeerd voor NRC Handelsblad afscheid; galerie Borzo toont de eerste van een reeks exposities van Mentzels werk. Er zijn ondermeer vintageprints te zien, gebruikt voor deze krant, en vergrotingen van foto’s van een reeks beeldend kunstenaars, zoals Man Ray, Sigmar Polke, Jan Schoonhoven, Ger van Elk, Klaas Gubbels en Roger Raveel. Veel foto’s getuigen van bijzondere momenten en ontmoetingen, zoals bijvoorbeeld met een jonge Beatrix. In de Rotterdamse Kunsthal opent volgend jaar een overzichtstentoonstelling van zijn werk.

www.galeries.nl/borzo. T/m 9 okt, Keizersgracht 516. Wo-za 13-17u.

Jaap Min en zijn leerlingen

Valkenburg De schilder Jaap Min (Bergen 1914-1987) was van 1955 tot 1961 hoogleraar aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht. Maar Jaap Min ging het liefst zijn eigen gang als schilder en dat hield hij ook zijn leerlingen voor. Veel bekende kunstenaars in Limburg hebben les gehad van Jaap Min. Er is in hun oeuvre nauwelijks een zichtbare verwijzing naar het werk van hun leraar, ze gingen ieder hun eigen weg. Op de expositie in Museum Land van Valkenburg worden twintig schilderijen uit het gehele oeuvre van Jaap Min getoond en daarnaast twee tot drie werken van tien leerlingen.

T/m 14 nov, Grotestraat 31. Di-vr 10-17u, za en zo 13-17u.

Kunst in Beeld

Zutphen en omstreken Negen musea en galeries in Zutphen, Warnsveld, Almen, Vorden en Lochem zijn dit weekend open met werk van een bijzonder maar nog niet (al te) bekend talent. Er zijn schilderijen, tekeningen, collages en beelden, keramische objecten, sieraden en accessoires. Ook zullen kunstenaars hun werk toe+-lichten.

Inl www.kunstinbeeld.com.