Schrijver claimt de bestseller 'Cruise'

AMSTERDAM, 24 SEPT. - Hij heeft zijn reputatie mee. Ernest van der Kwast, schrijver van het voor de NS-Publieksprijs genomineerde Mama Tandoori, is een practical joker en publiceerde twee romans onder pseudoniem.

Maar is hij ook de persoon achter het pseudoniem Suzanne Vermeer, zoals hij claimt in een persbericht? En maakt hij dan inderdaad ook nog kans op de Publieksprijs met het bij uitgeverij A.W. Bruna gepubliceerde Cruise?

Zelf is Van der Kwast er beslist over: „Ik ben er trots op dat ik de eerste schrijver ben die met twee boeken is genomineerd voor de NS Publieksprijs,” schrijft hij in het persbericht waarin hij zowel zijn literaire lezers als zijn thrillerfans oproept om op Mama Tandoori te stemmen: „Ik vind dat mijn beste boek moet winnen en dat is het boek dat ik onder eigen naam heb geschreven.”

Als Yusef el Halal schreef Van der Kwast in 2004 de verhalenbundel Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken. Met het titelverhaal won hij een wedstrijd die hij zelf jureerde. Later bleek Stand-in, de debuutroman van acteur Sieger Sloot, in werkelijkheid door Van der Kwast te zijn geschreven.

Aan de telefoon vanuit Italië geeft de 29-jarige schrijver geen krimp. Op de vraag of hij schatrijk is, aangezien er van de boeken van Suzanne Vermeer (All-Inclusive, Zomertijd, De suite) honderdduizenden exemplaren verkocht worden, antwoordt hij dat hij de royalties deelt. „Suzanne Vermeer is een collectief, net als Yusef el Halal. Ik ben een van de ghostwriters.” Van der Kwast zegt dat hij de Suzanne Vermeer-boeken niet bij zijn eigen uitgeverij Nijgh & Van Ditmar publiceert omdat ze niet passen in de fondslijst („Slauerhoff, Grunberg, Van der Kwast”). Hij is niet bang dat Bruna boos wordt: „Ik ben mijn leven lang achtervolgd door mijn moeder en voor niemand bang. Als Bruna zegt dat ik niet de auteur ben, dan liegen ze voor honderd procent.”

Juliette van Wersch van A.W. Bruna moet hartelijk lachen om de claim van Van der Kwast. „Een heel goede grap. Suzanne Vermeer is een pseudoniem, maar niet van Ernest van der Kwast, meer kan ik er niet over zeggen. Ernest weet op een originele manier stemmen te winnen.”

De Publieksprijs wordt uitgereikt op 19 oktober. Stemmen kan tot en met 14 oktober via nspublieksprijs.nl.

    • Pieter Steinz