Rijksmuseum gaat pistool Volkert van der G. tonen

Het Rijksmuseum Amsterdam wil het vuurwapen waarmee Volkert van der G. in 2002 politicus Pim Fortuyn doodschoot, opnemen in de collectie. Directeur Wim Pijbes: „Wij willen het graag hebben. Wij denken dat het een belangrijk geschiedkundig object zal worden.”

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam is bereid het pistool ter beschikking te stellen, op voorwaarde dat de nabestaanden van Pim Fortuyn daarmee instemmen. Een brief waarin museum en justitie hierom vragen, wordt binnenkort verstuurd aan Fortuyns broer Marten.

Desgevraagd zegt Marten Fortuyn geen bezwaar te hebben: „Dit bevestigt dat mijn broer geschiedenis heeft geschreven; of in ieder geval zijn moordenaar. Ik zou wel even de veer eruit halen, als ik het museum was.”

Fortuyn gaat zelf niet kijken in het Rijksmuseum: „Ik heb het wapen al in de rechtszaal gezien, dat was genoeg.” De moordenaar moest tijdens de zitting voordoen hoe hij had geschoten. „De officier van justitie zei nog: ‘Is hij wel ontladen?’ Dat heeft iemand toen even gecontroleerd.”

Het pistool, een 9 millimeter semi-automatische Star Firestar, afkomstig uit Spaans Baskenland, zal voor overhandiging inderdaad onklaar worden gemaakt. „Over de wijze waarop zullen we overleg voeren met het museum”, zegt een woordvoerder van het OM. „Het moet er wel zo authentiek mogelijk uit blijven zien.”

Fortuyn werd op 6 mei 2002 doodgeschoten op de parkeerplaats van het mediapark in Hilversum; vlak voor de verkiezing die zijn partij LPF een grote zege bracht. Fortuyn wekte als nieuwkomer in de politiek beroering met een uitgesproken anti-islamstandpunt. Zijn moordenaar was een dierenrechtenactivist.

Het Rijksmuseum wil het pistool exposeren vanaf 2013, als het na verbouwing weer opengaat. Het wapen wordt onderdeel van een nieuwe permanente tentoonstelling over de vaderlandse geschiedenis. Hiermee heeft het Rijksmuseum een vergelijkbare ambitie als het Nationaal Historisch Museum in oprichting.

De pistoolkwestie komt vlak na ophef over het plan van het Apeldoorns museum CODA om de zwarte Suzuki Swift te tonen waarmee Karst T. in 2009 op Koninginnedag de bus van koningin Beatrix probeerde te rammen. De Suzuki staat in de depots van het Nederlands Politiemuseum in Apeldoorn. Daar liggen ook het pistool en de messen waarmee in 2004 columnist en cineast Theo van Gogh werd vermoord. Voor deze objecten heeft het Rijksmuseum geen interesse.

De Suzuki Swift in het museum: pagina 9