PVV veroorzaakt diplomatenrel

De mogelijke komst van een VVD-CDA-kabinet met gedoogsteun van de PVV heeft tot de eerste diplomatieke rel geleid. Ambassadeur Junus Habibie van Indonesië heeft gisteren kritische uitlatingen over de PVV deels teruggenomen. Hij deed dit na een gesprek met een topambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Eerder op de dag had PVV-leider Wilders van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) geëist dat hij de ambassadeur zou ontbieden om zijn ongenoegen over diens uitspraken te laten blijken.

In een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad had de Indonesische ambassadeur zich gisteren ongekend fel uitgelaten over Wilders. Zo bestempelde hij de kritische opmerkingen van de PVV-leider over de islam als „haatzaaierij”. Ook worden volgens de ambassadeur de relaties tussen Nederland en Indonesië door de aanwezigheid van Wilders „verstoord”. Voorts zei de ambassadeur van het grootste moslimland ter wereld dat de mensen die op Wilders stemmen „misschien” last hebben van een „angstpsychose”. Habibie heeft gisteren deze laatste opmerking teruggenomen.

Direct na publicatie van het interview verlangde Wilders in schriftelijke vragen actie van minister Verhagen tegen de ambassadeur. Daarmee bracht hij Verhagen in verlegenheid omdat deze momenteel als CDA-fractievoorzitter onderhandelt met Wilders over gedoogsteun aan een minderheidskabinet van VVD en CDA. Verhagen liet zich gisteren kritisch uit over de opmerkingen van Habibie. „De ambassadeur heeft zich niet uit te laten over de kiezers van de PVV.”

D66-fractieleider Pechtold heeft zich op zijn beurt verbaasd over de kritiek van Verhagen op de ambassadeur. „Dit lijkt een voorbode te zijn van het nieuwe Nederlandse buitenlandse beleid”, zei hij. De Tweede Kamer zal waarschijnlijk volgende week een spoeddebat over de kwestie houden.

De Indonesische president Yudhoyono brengt volgende maand van 6 tot 9 oktober een staatsbezoek aan Nederland. Ambassadeur Habibie zegt in het interview dat dit bezoek „zeer twijfelachtig” zou zijn geweest als de PVV zelf zitting had genomen in het kabinet waarover nu wordt onderhandeld. „De president komt natuurlijk niet als hier iemand in het kabinet zit die de islam achterlijk noemt. Ik wil niet dat mijn president hier als een clown wordt neergezet.”

Volgens de ambassadeur is er nu geen probleem, „tenzij de Nederlandse regering een anti-islamitisch beleid gaat voeren”. Wilders mag buiten de regering „schreeuwen wat hij wil”, zei hij.