Poetin: geen oorlog om Arctische Zee

Een maand geleden nog moesten Canadese straaljagers Russische Toepolev-bommenwerpers – die uitgerust kunnen worden met atoombommen – onderscheppen boven de Noordelijke IJszee, omdat ze op het punt stonden Canadees luchtruim binnen te dringen. Maar wie vreest dat dit gebied – waarvan vermoed wordt dat het een kwart van de mondiale, nog onontdekte olie- en gasreserves herbergt – het decor wordt van een nieuwe ‘Koude’ Oorlog, vergist zich schromelijk.

Althans, dat stelt de Russische premier Poetin. Nu het gebied door het smelten van het poolijs steeds toegankelijker wordt, leggen vijf landen er claims op – Rusland, Noorwegen, Canada, Denemarken en de VS. Maar Poetin zei gisteren op een Arctische conferentie in Moskou dat er geen enkele reden is om te denken dat de ‘race om grondstoffen’ ooit zal leiden tot een heuse oorlog. „Men komt de meest fantastische voorspellingen tegen over een nakende strijd om de Arctische Zee. Maar het is duidelijk dat de meeste van deze angstaanjagende scenario’s op niets zijn gebaseerd.”

Rusland claimt het grootste gedeelte van de Noordelijke IJszee en doet dat vaak op agressieve wijze, met militair machtsvertoon. Het incident met de Toepolevs van 25 augustus was niet het eerste. De reacties van de andere landen zijn overigens ook fel. Canada heeft aangekondigd om legerbases te bouwen in het gebied om zijn claims veilig te stellen.

In plaats van een oorlog zei Poetin meer te verwachten van diplomatie. „Ik twijfel er niet over dat de problemen [...] in een geest van samenwerking worden opgelost. Door middel van onderhandelingen en op basis van internationale wetgeving.” Vorige week nam hij daar al een voorschot op, toen Rusland en Noorwegen onderling al afspraken maakten over de verdeling van een deel van de regio.