Pluks Petteflet staat nu in Madurodam

Pluk woont in de Petteflet. Maar waar staat die flat? In het beroemde boek in een stad zonder naam. Nu staat de Petteflet in Madurodam, de kleinste stad van Nederland.

Egwijk aan Zee in Madurodam

Naast de grote glijbaan van het Tikibad staat een jongetje. Een klein jochie met wilde haren. Het is niet het echte Tikibad, want dit is Madurodam. Het jongetje is ook niet echt. Hij is getekend, want hij is een van de Stampertjes uit Pluk van de Petteflet.

Madurodam is een attractiepark in Den Haag waar heel Nederland in het klein is nagebouwd. Je loopt er langs stations en huizen die nog niet eens tot je knieën komen. In deze miniatuurstad zitten alle zes Stampertjes en vader Stamper verstopt. Ze horen bij de tentoonstelling ‘Pluk in Madurodam’. Hier is het mogelijk de avonturen van Pluk zelf te beleven: je kunt wandelen en hinkelen in de Torteltuin en een bezoekje brengen aan het museum voor opgezette vogels. Weet je nog wie de Heen-en-weerwolf is? Als je durft, kun je op zoek gaan naar zijn veerpont. Wel opletten dat je niet verdwaalt, want om er te komen moet je door een donker doolhof. Waarschijnlijk kent iedereen de verhalen over Pluk en de kleurige tekeningen die erbij horen. Op de tentoonstelling kun je ook lezen over de schrijfster Annie M.G. Schmidt, en de tekenares, Fiep Westendorp, die het boek over Pluk veertig jaar geleden maakten. Er staat bijvoorbeeld hoe ze elkaar ontmoet hebben, en hoe Pluk van de Petteflet is ontstaan. Middenin de tentoonstellingsruimte staat het gebouw waar Pluk en zijn beste vrienden wonen: de Petteflet. Het is zo groot als een echt huis en heeft een heleboel kamers. Naast de knopjes van de lift in de hal staat geschreven wie waar woont. Ga je eerst op bezoek bij mevrouw Helderder? Of toch bij meneer Pen? Zijn kamer is bezaaid met boeken. De kasten puilen uit en er liggen grote stapels op de grond – er zijn zelfs boeken in pannen opgeborgen! Een stukje hoger ligt het Torenkamertje, waar Pluk slaapt. Het heeft ramen aan alle kanten. In een van de vensterbanken staat zijn radiootje en op de tafel ligt het luciferdoosje van zijn huisdier, kakkerlak Zaza. En er is een luchtbrug, die, als je aan het wieltje draait, dropjes brengt naar… de roze kamer van Aagje! Natuurlijk kan je ook de kamer van de Stampertjes bekijken. En dat is misschien wel de leukste: de grond is bedekt met dikke matrassen, net als in het boek. Zodat er veel gestampt kan worden.

En geklommen, want er staat een groot klimtoestel in de kamer, met een glijbaan. Overal slingeren truien en sokken van de slordige Stampertjes. Maar de Stampertjes zelf zijn nergens te zien – die zitten buiten, in Madurodam.

Jet Steinz

‘Pluk in Madurodam’. T/m 31 oktober. Madurodam, George Maduroplein 1, Den Haag. inl. madurodam.nl

    • Jet Steinz