Pakkende titanenstrijd

Karakter. Door Hummelinck Stuurman. Gezien: 23/9 Stadsschouwburg, Haarlem. Tournee t/m 6/2. Inl. www.toptheater.nl ****

Negen acteurs op een rij, een mooi tableau op een zwart podium. Zij beginnen het verhaal van Karakter – de roman van Bordewijk uit 1938, die eerder al werd bewerkt tot respectabele tv-serie (1971) en imposante film (1997). Dan komt de tiende op het toneel. Hij is de zoon die het titanengevecht met de vader speelt.

De pakkende toneelbewerking van Ger Thijs, die gisteravond in première ging, valt in tweeërlei opzicht op: door de menselijke maat die het vader- en zoonconflict heeft gekregen en door de lichte, bijna laconieke toon van het reilen en zeilen op het advocatenkantoor, waar de zoon uiteindelijk de kans krijgt zijn vader de baas te worden. Waldemar Torenstra speelt een gevoelige Katadreuffe die er niets kan doen dat zijn leven wordt beheerst door een obsessionele ambitie, terwijl de steevast in thrillerlicht gehulde Joost Prinsen de tirannieke houding van vader Dreverhaven mooi nuanceert door ook te laten doorschemeren hoe zeer de afwijzingen van de moeder hem hebben gekwetst.

Natuurlijk vormen hun confrontaties ook ditmaal de kern. Maar in deze versie krijgt het drama tegenspel van de komieke kant die in de kantoorscènes vooral wordt vertoond door George van Houts en Jules Croiset. Lachen om Karakter, dat zie je niet vaak. Misschien is het heel af en toe zelfs op het randje van koddig, maar spannend is het wel: die wrijving tussen humor en huivering.

    • Henk van Gelder