Pakistaanse de cel in voor terrorisme

Een Amerikaanse rechter heeft gisteren de Pakistaanse neurowetenschapster Aafia Siddiqui (38) tot 86 jaar cel veroordeeld wegens terrorisme. De rechter achtte bewezen dat zij op FBI-agenten heeft geschoten nadat zij in Afghanistan was gearresteerd. De Pakistaanse premier Gilani zei vandaag, nadat in Pakistan op straat protesten waren uitgebroken, te zullen blijven vechten voor de vrijlating van „de dochter van de natie”.

Toen de Afghaanse politie Siddiqui arresteerde had ze notities bij zich over „een aanval met veel slachtoffers” op belangrijke locaties in New York. Ook werd bij haar 900 gram natriumcyanide gevonden. Toen FBI-agenten haar kwamen ondervragen zou zij een geweer hebben gepakt en geprobeerd hebben hen dood te schieten. Volgens ooggetuigen riep zij „dood aan Amerikanen” en werd zij daarna zelf neergeschoten.

Tijdens het proces zei Siddiqui dat de beschuldigingen „belachelijk” waren. De aanklagers hadden om levenslang gevraagd, omdat de vrouw volgens hen met voorbedachten rade handelde. Haar door Pakistan betaalde advocaten wierpen tegen dat zij in een opwelling had gehandeld en geestesziek was.

De rechter achtte bewezen dat Siddiqui, die in de jaren negentig was opgeleid aan MIT en Brandeis, in 2003 naar Pakistan was teruggekeerd en daar was getrouwd met een Al-Qaeda-strijder, tevens neef van het zelfverklaarde brein achter ‘9/11’, Khalid Sheikh Mohammed. Naar eigen zeggen heeft Siddiqui van 2003 tot 2008 vastgezeten in een geheime gevangenis in Afghanistan. Gisteren in de rechtzaal pleitte zij voor vergeving van alle betrokkenen in het proces. (AP)