nrcboeken.nl

De Jonathan Franzen & Oprah Winfrey-soap

Het is een even verrassende als voorspelbare keuze van Oprah Winfrey, om Vrijheid van Jonathan Franzen te kiezen als ‘book club selection’, zoals ze vorige week in haar show bekendmaakte. Voorspelbaar omdat het boek onontkoombaar is in Amerika op het ogenblik. Verrassend omdat ze Franzens vorige roman, De correcties al voorgedragen, maar nadat Franzen wat over haar boekbeleid had gezegd dat ze als denigrerend en elitair had ervaren, had ze die keuze weer teruggetrokken. Onwaarschijnlijk dat Franzen deze keer ook maar iets over Oprahs show zal zeggen, want haar programma is ‘een genadeloos effectief marketinginstrument, met de macht om bestsellerlijsten op de kop te zetten’, aldus Time Magazine. (TJ)

‘Gebruiksvriendelijke Grunberg applicatie op I Phone’

In Engeland en Amerika gebeurt het al vaker, maar Nijgh & Van Ditmar heeft nu ook een Nederlandse bestsellerauteur wiens boek voor iPhone is bewerkt: Arnon Grunbergs nieuwe roman Huid en haar. Een primeur is het niet, realiseert de uitgeverij zich, maar ze beweren een ‘informatieve, gebruiksvriendelijke én grappige app’ te hebben gemaakt zoals die ‘nog niet eerder voor een auteur’ werd gemaakt. Over de inhoud geeft men niet veel prijs: enkele hoofdstukken, nieuws, achtergrondinformatie en een bestelmogelijkheid. Voor het boek, dat op de dag van verschijnen, 28 oktober, in papieren vorm thuis kan worden bezorgd. (TJ)

Arbeiderspers koopt nieuwe roman Michel Houellebecq

De Arbeiderspers heeft toch de rechten verworven van La carte et le territoire, de nieuwe roman van Michel Houellebecq (besproken in Boeken 10-09-10). Eerder was er twijfel gerezen over de Nederlandse vertaling, omdat Franse uitgever Flammarion een te hoge vraagprijs vroeg. Binnen drie weken werden er in Frankrijk 200.000 exemplaren verkocht. De vertaling, door Martin de Haan, verschijnt vóór de zomer van 2011. (DL)

Monaldi & Sorti schrijven geschenk thrillermaand

Het Italiaanse schrijversechtpaar Rita Monaldi en Francesco P. Sorti gaat het geschenkboek voor de Maand van het Spannende Boek 2011 schrijven. Het thema is deze keer ‘Galg & rad – Misdaad door de eeuwen heen’. In Nederland zijn tot nu toe 200.000 exemplaren verkocht van hun historische thrillers.

„Ze zijn in Nederland niet alleen vanwege hun fraaie taalgebruik populair, maar ook omdat het begrip ‘echt’ een diepe betekenis bij hen heeft”, vertelt hun vaste vertaler Jan van der Haar. „Ik bedoel dat ze zich beroepen op bronnenonderzoek. Ze doen dat veel beter dan Dan Brown. Doordat ze wetenschappers zijn, zorgen ze dat de historische stoffering verantwoord is aan de realiteit.” (TJ)

Rotterdams Centraal Station pioniert met boekenautomaat

Op het Rotterdamse Centraal Station is nu een boekenautomaat te consulteren, waar de forens in de gauwigheid een pocket of puzzelboek op de kop kan tikken. Het is het bedrijf Van Bomen dat met het idee kwam aanzetten, zo meldt Boekblad. (DL)

OP DE SITE

Interview met (en Makkumer foto’s van) schrijver-humorist David Sedaris. En: Jan Cremer veilt het manuscript van zijn debuut.

M.m.v. Dirk Leyman en Toef Jaeger

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog depapierenman.nl