'New Delhi had Gemenebest Spelen niet moeten krijgen'

Johan Coates, de voorzitter van het Australische olympisch comité, heeft vandaag gezegd dat New Delhi de Gemenebest Spelen nooit toegewezen had mogen krijgen. Volgens Coates heeft de koepelorganisatie van de Gemenebest Spelen te weinig controle op de organisatie, zoals het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in de gaststeden van de Olympische Spelen die wel heeft. Anders was eerder duidelijk geworden dat zaken niet op tijd klaar zouden zijn.

Coates is als official weliswaar niet betrokken bij uitzending van de Australische ploeg naar New Delhi, maar hij is zowel nationaal als internationaal een invloedrijk sportbestuurder. Coates is onder meer lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), waar hij deel uitmaakt van het bestuur, de executive board.

Verschillende sportofficials hebben tegenover de persbureaus AP en Reuters verklaard dat de troep in het atletendorp van de Gemenebest Spelen in New Delhi bijna grotendeels is opgeruimd. Er zou intussen geen sprake meer zijn van onhygiënisch toestanden. Voor veel landen was dat aanleiding de reis naar de Indiase hoofdstad uit te stellen. En voor individuele sporters zelfs om van deelname af te zien.

Omdat de schoonmaakwerkzaamheden nog niet zijn afgerond, verblijven de sporters die al zijn gearriveerd tot maandag in hotels. Dat geldt onder andere voor de Engelse hockeyploeg en het lawnbowlingteam.

Mike Fennel, voorzitter van de koepelorganisatie, heeft met eigen ogen kunnen zien dat de situatie in het atletendorp is verbeterd. Maar de verbeteringen zijn volgens hem onvoldoende om tevreden te zijn. „Het is van groot belang dat de herstelwerkzaamheden met de grootste spoed worden voortgezet”, zei hij.

Het ziet er naar uit dat de Spelen gevrijwaard blijven van boycots, want de kritische landen die de reis van hun ploeg hebben uitgesteld, hebben aangegeven wel te zullen komen. Dat geldt zeker voor Engeland, Kenia en Australië, maar waarschijnlijk ook voor Nieuw-Zeeland en Canada. Een aantal individuele sporters heeft besloten niet deel te nemen. De laatste is de Nieuw-Zeelandse wielrenner Greg Henderson.

De Gemenebest Spelen worden van 3 tot en met 14 oktober gehouden.