Nederland kort

Oppositie komt met een alternatief voor bezuinigingen

den haag. PvdA, SP, D66 en GroenLinks hebben gezamenlijk alternatieven gevonden voor een deel van bezuinigingen die het demissionaire kabinet afgelopen dinsdag presenteerde. Die gepresenteerde bezuinigingen bedragen 3,2 miljard euro. De vier partijen zouden 1,3 miljard willen besparen op andere zaken, om op die manier de bezuinigingen op kinderopvang, onderwijs, veiligheid en inburgering ongedaan te maken. De benodigde 1,3 miljard euro in 2015 halen zij bij elkaar door te korten op Defensie, door meer te besparen op subsidies van Economische Zaken en door het samenvoegen van ministeries. De partijen dienen de voorstellen volgende week in, als de Kamer met minister Jan Kees de Jager (Financiën) spreekt over de begroting voor volgend jaar. (ANP)

Al 100 meldingen van misbruik jeugdzorg

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Binnen twee maanden zijn er ruim honderd meldingen van seksueel misbruik gedaan van kinderen die door de overheid in een jeugdinrichting of een pleeggezin zijn geplaatst. „Ik vind honderd meldingen in twee maanden al behoorlijk veel, maar niet overmatig”, aldus Rieke Samson-Geerlings, voorzitter van de commissie die het misbruik gaat onderzoeken. Het gaat om jongeren die vanaf 1945 onder dwang in de jeugdzorg zijn geplaatst. Een tiental meldingen overlapt met de commissie-Deetman, die misbruik binnen katholieke instellingen onderzoekt. Samson deed haar uitspraken gisteren, tijdens de presentatie van het onderzoeksplan van haar commissie. Het kabinet besloot tot een onderzoek naar seksueel misbruik in de jeugdzorg, omdat de rol van de kinderbescherming niet wordt belicht in het onderzoek van Deetman.

Bij vermoeden drugs mag een speekseltest

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De politie krijgt vanaf 2012 de bevoegdheid om speekseltests af te nemen bij weggebruikers die mogelijk onder invloed van drugs zijn. Bij een positieve test moet een bloedtest drugsgebruik definitief bewijzen. Dat blijkt uit een conceptwetsvoorstel van de ministers Hirsch Ballin (Justitie, CDA) en Eurlings (Verkeer, CDA). Volgens schattingen van de politie komen jaarlijks tussen de tachtig en tweehonderd weggebruikers om het leven bij ongelukken waarbij drugs in het spel zijn. Wetgeving bleef tot nu toe uit omdat er geen geschikte speekseltest was, maar inmiddels zijn speekseltests op de markt die de meest voorkomende drugs kunnen detecteren.

Bescherming voor de kleinere basisschool

DEN HAAG. Kleine basisscholen die wegens hun kleine aantal leerlingen met opheffing worden bedreigd, krijgen in speciale gevallen langer de tijd om open te blijven en hun voortbestaan zeker te stellen. Een meerderheid in de Tweede Kamer liet gisteren weten te voelen voor een wetswijziging met deze strekking. De maatregel is vooral bedoeld voor krimpregio’s. Scholen op het platteland hebben soms moeite om boven de wettelijke opheffingsnorm te blijven. Als ze minder dan 23 leerlingen hebben, dan zouden ze dicht moeten. (ANP)