Leger Colombia doodt hoge FARC-leider

De Colombiaanse strijdkrachten hebben bij een luchtaanval en een grondoffensief de nummer twee van de linkse rebellenbeweging FARC, Jorge Briceño, gedood. De Colombiaanse president Manuel Santos noemde de dood van commandant Briceño, beter bekend onder zijn strijdnaam Mono Jojoy, de grootste slag tegen de FARC in haar historie.

Jojoy was ook enige jaren de bevelhebber van de Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer, wier dagboeken in 2007 zijn gevonden. Nijmeijer werkte als persoonlijk assistent en vertaalster voor Jojoy. Ze zou na zware bombardementen op zijn eenheid zijn overgeplaatst, zo meldde de Colombiaanse krant El Tiempo vorige maand op gezag van bronnen rond de FARC. Het is onbekend of Nijmeijer bij de slachtoffers van het huidige offensief behoort of niet.

Bij de aanval in de regio La Macarena die woensdag begon, zijn ongeveer twintig rebellen gedood, zeggen bronnen binnen de strijdkrachten. Volgens de Colombiaanse minister van Defensie, Rodrigo Rivera was het junglekamp een groot complex van 300 meter lang met tunnels en een betonnen bunker om luchtaanvallen te weerstaan. Het lichaam van Jojoy, wiens handelsmerk een zwarte baret was, werd gisteren door militairen geïdentificeerd.

Binnen het zevenkoppige Secretariaat van de FARC, de hoogste leiding, stond Jojoy onder topman Guillermo León Sáenz. Commandant Jojoy voerde het bewind over het oostelijke en zuidelijke blok van de rebellenbeweging en was de facto de militaire leider van de beweging. De regering van Colombia had 2,7 miljoen dollar (2 miljoen euro) uitgeloofd voor Jojoy, die wordt verdacht van honderden moorden en ontvoeringen. In de Verenigde Staten stond er een prijs van 5 miljoen dollar (3,8 miljoen dollar) op zijn hoofd.

Bij een luchtaanval in 2008 over de Ecuadoriaanse grens kwam de toenmalige nummer twee van de FARC, Rául Reyes, om het leven. Eerder deze week werd bij een offensief nabij de grens met Ecuador werd de FARC-leider Sixto Antonio Cabana gedood. Cabana zat meer dan 25 jaar bij de FARC en was verantwoordelijk voor de productie en export van grote hoeveelheden cocaïne.

De FARC is sinds het tegenoffensief van de vorige president Álvaro Uribe in 2002 gehalveerd tot zo’n 8.000 leden, volgens regeringscijfers. (AP, AFP, BBC)

Gijzelaars FARC: pagina 24 en 25