Kort nieuws Economie

Vertrouwen van ondernemers in Duitsland stabiel

München, 24 sept. Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in september vrijwel gelijk gebleven. Dat bleek vanmorgen uit cijfers van het toonaangevende onderzoeksinstituut Ifo. De index waarmee Ifo het vertrouwen meet, steeg van 106,7 punten in augustus naar 106,8 punten in september. Dat is de hoogste stand sinds juni 2007. Het vertrouwen is groter dan verwacht. Door persbureau Reuters ondervraagde analisten rekenden op een lichte daling tot 106,2 punten. Ifo stelt de index maandelijks samen op basis van gegevens van zevenduizend bedrijven. (ANP)

Oracle bekijkt chipbedrijven

San Francisco, 24 sept. Softwaregigant Oracle kijkt voor overnames vooral naar bedrijven met aantrekkelijke technologieën, zoals chipbedrijven. Dat zei topman Larry Ellison gisteren tijdens een bijeenkomst met analisten. Sinds de overname van technologieconcern Sun Microsystems eerder dit jaar, concurreert Oracle steeds meer met hardwarespelers, zoals op het gebied van servers. Oracle herhaalde dat het van plan is om volgend jaar 4 miljard dollar (3 miljard euro) te besteden aan onderzoek en ontwikkeling. (ANP)

Petrobras geeft aandelen uit

Sao Paulo, 24 sept. Het Braziliaanse olieconcern Petrobras heeft gisteren met een aandelenemissie 70 miljard dollar (52,5 miljard euro) aan kapitaal opgehaald. Een groot deel van de nieuwe aandelen gaat naar de Braziliaanse overheid. Deze steekt via een complexe transactie omgerekend 43 miljard dollar in het bedrijf. Dit bedrag wordt echter niet betaald in contanten, maar in staatsobligaties waarmee Petrobras rechten om 5 miljard vaten olie op te pompen zal kopen van de overheid. (Reuters, ANP)